Već je na ovim stranicama bilo puno mousse torti raznih kombinacija pa sam za “najluđu noć” izabrao ovu malo svečaniju, gdje je jedan sloj moussa s pjenušcom. Za podlogu sam ponovno odabrao svoj najdraži joconde biskvit s bademima, za voćni sloj je poslužio džem od kiselih višanja, a drugi mousse sloj je isto tako već isprobani – s bijelom čokoladom…

Novogodisnja mousse torta s pjenuscem bijelom cokoladom i visnjama

Kao što sam već i objašnjavao vezano za mousse torte – ako imate silikonski kalup, slažete ih kako je i u receptu navedeno – prvo sloj kojeg ćete imati na vrhu. Ukoliko ga radite u klasičnom kalupu za tortu (s odvojivim dnom), radite ga obrnuto – prvo biskvit pa onda svi ostali slojevi. Mjere će odgovarati za bilo koji okrugli kalup veličine cca 20-24 cm samo će neki slojevi biti malo viši ili niži. A u krajnju ruku, ako vam ostane viška, siguran sam da nećete baciti 🙂 Možete ga servirati u čašama…

Novogodisnja mousse torta s pjenuscem bijelom cokoladom i visnjama


Novogodišnja mousse torta s pjenušcem, bijelom čokoladom i višnjama
Priprema
1 hr
Kuhanje
15 mins
Spremno za
8 hrs
 

Kako drugačije dočekati Novu nego ovom mousse poslasticom s pjenušcem

Slijed: Desert
Kuhinja: Ostalo
Porcija: 20 porcija
Autor: daliborce
Sastojci
Mousse od bijele čokolade:
  • 200 gr bijele čokolade
  • 1 dcl mlijeka
  • 4 lista želatine
  • 2 dcl vrhnja za šlag
Mousse od pjenušca:
  • 50 gr šećera
  • 0,3 dcl vode
  • 2 žumanjka
  • 1 dcl pjenušca
  • 4 lista želatine
  • 3 dcl vrhnja za šlag
Biskvit s bademima:
  • 2 jaja
  • prstohvat soli
  • 50 gr + 10 gr šećera
  • 15 gr otopljenog maslaca
  • 50 gr mljevenih badema
  • 15 gr glatkog brašna
Glazura od krem sira:
  • 60 gr maslaca na sobnoj temperaturi
  • 100 gr krem sira na sobnoj temepraturi
  • 1 žlica vanilije
  • cca 200 gr šećera u prahu
I još:
  • džem od višanja
  • šljokice
Postupak
Mousse od bijele čokolade:
  1. Ova je torta pripremana u silikonskom kalupu pa je pripremana naopako - prvo sloj koji će biti na vrhu, u ovom slučaju - mousse od bijele čokolade.
  2. Otopite bijelu čokoladu na pari, a u posudi zagrijte mlijeko do vrenja pa maknite s vatre.
  3. Mlijeku dodajte namočenu želatinu, a zatim i otopljenu čokoladu. Ostavite da se malo ohladi.
  4. Vrhnje istucite u čvrsti šlag pa lagano umiješajte u prohlađenu smjesu od čokolade. Prvo dodajte manji dio šlaga i pomiješajte, pa onda ostatak. Pokušajte da smjesa ostane prozračna.
  5. Prelijte mousse u silikonski kalup (ali neka ga ne bude više od pola visine kalupa) pa stavite u škrinju da se dobro stegne.
Biskvit s bademima:
  1. Ja sam bisvit pekao u nešto manjem kalupu od ovog "glavnog" kako bi bio potpuno pokriven ostalim slojevima, ali to nije potrebno. Možete napraviti i u kalupu jednake veličine.
  2. Prvo izmiksajte bjelanjke s prstohvatom soli i 50 gr šećera u čvrsti snijeg.
  3. Zatim im dodajte (špatulom, lagano) žutanjke pomiješane s otopljenim (i prohlađenim) maslacem.
  4. Na kraju pomiješajte ostale suhe sastojke - bademe, brašno i 10 gr šećera te ih (ponovno lagano špatulom) dodajte prethodnoj smjesi.
  5. Kalup za tortu namastite, dno prekrijte pek papirom pa ulijte smjesu i pecite na 180 stupnjeva 15 minuta. Radi se o vrlo tankom sloju pa redovito pratite da vam se ne prepeče.
  6. Pustite da se u potpunosti ohladi pa izvadite iz kalupa i ogulite pek papir.
Mousse od pjenušca:
  1. Vodu sa šećerom zagrijavajte dok se šećer u potpunosti ne otopi.
  2. Žumanjke lagano izmutite pa im postupno dodajte šećerni sirup (stalno miješajući da ne dobijete kajganu).
  3. Vratite smjesu nazad na laganu vatru i miješajte dok ne dobijete "pudingastu" teksturu.
  4. Dodajte prethodno namočenu želatinu, maknite s vatre i miješajte dok se želatina ne otopi.
  5. Na kraju dodajte i pjenušac i sve pomiješajte da se sjedini. Ostavite da se malo ohladi.
  6. Posebno istucite šlag pa pomiješajte (postupno i lagano) sa smjesom žutanjaka i pjenušca.
Slaganje torte:
  1. Izvadite silikonski kalup s prvim slojem moussa (sad već stisnutim) iz škrinje pa prelijte mousse od šampanjca (ne do vrha kalupa, ostavite cca 1 cm).
  2. Biskvit premažite džemom pa ga okrenite i lagano utisnite u mousse (strana s džemom ide na mousse). Budite pažljivi i nježni da ga ne utisnete previše pa da ne potone ispod moussa.
  3. Vratite u škrinju na nekoliko sati - najbolje preko noći.
Glazura od krem sira:
  1. Dio s glazurom od krem sira možete i preskočiti, ali onda izaberite drugačije ukrašavanje, jer vam se šljokice neće imati za što zalijepiti.
  2. Uglavnom, prvo dobro izmiksajte maslac da postane kremast.
  3. Dodajte mu krem sir i vaniliju i miksajte. Na kraju dodajte šećer u prahu dok ne dobijete teksturu koja nije pretekuća.
  4. Prebacite glazuru u vrećicu za ukrašavanje.
Ukrašavanje i zadnji detalji:
  1. Izvadite kalup iz škrinje pa pažljivo odvojite stijenke kalupa i izvadite tortu.
  2. Glazurom šarajte linije preko cijele torte pa na kraju ukrasite šljokicama.
Bilješke

Ove su mjere dovoljne za okrugli kalup veličine 20 - 24 cm. Proces je objašnjen za korištenje silikonskog kalupa (18 x 18 cm), ako koristite običan idite redom - biskvit, džem, mousse od pjenušca i na kraju mousse od bijele čokolade.