2018. sam na Instagramu, tijekom nogometnog SP-a, predstavljao jela koja su više ili manje poznata, a vezana su uz zemlje sudionice… Bilo je to nogometno-gastronomski put koji se svidio i onima koji baš ne prate nogomet… Kako je u to vrijeme web bio u “remontu”, konačno je došlo vrijeme da i te recepte malo pomalo stavim ovdje….

Pa za početak – tadašnji domaćin Rusija i njena Olivier salata… Ona svoje ime može zahvaliti tvorcu – Lucienu Olivieru, ruskom kuharu belgijskog podrijetla. Prvi ju je pripremio 1860. godine u tada najcjenjenijem ruskom restoranu Ermitraž u Moskvi. Salata je kroz povijest doživljavala brojne preinake (što zbog siromaštva, što zbog praktičnosti) pa je vrlo teško reći koliko je zapravo današnja inačica slična originalnom receptu koji je do današnjeg dana ostao tajna. Ono što znamo je da je ona vrlo slična nama poznatijoj francuskoj salati, samo uz dodatak šunke. Priprema se u svečanim prilikama kao što su Nova godina i drugi blagdani i slavlja.

Ovo je moja verzija… Koliko je originalna, nitko ne zna sto posto 😉


Olivier salata
Priprema
20 mins
Kuhanje
20 mins
Spremno za
2 hrs
 

Ruska verzija nama poznate "francuske salate"

Slijed: Salata
Kuhinja: Ruska
Tagovi: salata
Porcija: 4 porcije
Autor: daliborce
Sastojci
  • 2 krumpira
  • 2 mrkve
  • 2 tvrdo kuhana jaja
  • 150 gr graška
  • 150 gr šunke
  • 1 mladi luk
  • 2-3 žlice majoneze
  • 1 žličica senfa
  • sol i papar
Postupak
  1. Krumpire i mrkve u komadu skuhajte u lagano zasoljenoj vodi (15-20 minuta). Ako koristite smrznuti grašak, dodajte i njega pred kraj kuhanja. Ocijedite i ohladite povrće.
  2. Na podjednake komadiće narežite sve sastojke pa im dodajte majonezu, senf i začinite po želji. Ohladite prije serviranja.