Evo, nakon osnovne verzije cheesecakea, došla je na red i ova koja je definitivno moj osobni top pet kad pričamo o tortama… A s obzirom da se Oreo odnedavno može pronaći i u ovim usitnjenim verzijama – mljeveni i drobljeni, kao stvorenima za slastičarske delicije, odlučio sam im dati priliku baš u ovoj torti… Ipak, ostavio sam vam u receptu i opciju s cijelim keksima (ako njih već imate)…

oreo cheesecake

oreo cheesecake


Oreo cheesecake - verzija s pečenjem
Priprema
30 mins
Kuhanje
50 mins
Spremno za
4 hrs
 

Meni osobno jedna od najdražih cheesecake verzija

Slijed: Desert
Kuhinja: Američka, Ostalo
Tagovi: cheesecake, oreo, torta
Porcija: 16 šnita
Autor: daliborce
Sastojci
Za podlogu:
  • 200 gr mljevenog Orea (ili ista količina keksa Oreo)
  • 80 gr otopljenog maslaca
Za osnovnu smjesu:
  • 800 gr krem sira
  • 200 gr šećera
  • 1 masno kiselo vrhnje ili mileram
  • 1 žličica arome vanilije (ili vanilin šećer)
  • 3 jaja
  • 100 gr zdrobljenog Orea (ili ista količina keksa Oreo)
Za jogurt/vrhnje preljev:
  • 2 dcl vrhnja za šlag
  • 150 gr grčkog jogurta ili kiselog vrhnja
  • 2-3 žlice šećera u prahu
  • 1 žličica arome vanilije
  • 1 žlica limunovog soka
Postupak
  1. Ako ne koristite već mljeveni Oreo već kekse, sitno ih sameljite pa ih pomiješajte s otopljenim maslacem. Utisnite na dno 24cm velikog kalupa za tortu. Stavite kalup u frižider dok pripremate kremu.

  2. Dobro izmiksajte krem sir sa šećerom pa dodajte vrhnje (ili mileram) i vaniliju. Zatim dodajte jedno po jedno jaje, cijelo vrijeme miksajući između dodavanja.

  3. Na kraju zdrobljeni Oreo (ili na komadiće usitnjene kekse) lagano umiješajte u smjesu.

  4. Kremu prelijte preko ohlađene podloge i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 150 stupnjeva 50 minuta.
  5. Promatrajte tortu dok se peče - ako počne naglo rasti, smanjite malo temperaturu kako ne bi tijekom pečenja popucala.

  6. Nakon 50 minuta ugasite pećnicu, ali tortu ostavite unutra da se postupno hladi kako se ne bi prenaglo spustila. Samo lagano otvorite vrata pećnice i postavite neki predmet (npr. kuhaču) da se ne zatvore skroz. Volio bih vam reći kako postoji siguran način da torta ne pukne na vrhu, ali ne mogu. Puno puta ne pukne, ponekad ipak popuca, ali ne brinite, zato ide gore još jedan preljev koji će sve popraviti 🙂

  7. Nakon 15-ak minuta izvadite tortu iz pećnice i pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi pa minimalno 3 sata u frižideru.
Za jogurt/vrhnje preljev:
  1. Miksajte vrhnje za šlag s jogurtom ili kiselim vrhnjem, šećerom u prahu, vanilijom i limunovim sokom.
  2. Prelijte preko ohlađene torte i stavite još malo u frižider.
Bilješke

Količine su za kalup za tortu promjera oko 24 cm