Pâte brisée, Pâte à foncer, Pâte sucrée, Pâte Sablée – sve su to različiti načini izrade prhkog tijesta… A vi ste mislili da je prhko – prhko… Naravno kad se radi o Francuzima i njihovom vrhunskom slastičarstvu i pekarstvu, ništa ne može biti jednostavno…

Ali ipak, igranjem s različitim verzijama prhkog tijesta, nekako sam došao do zaključka da meni (a očito i većini na internetu) ipak najviše odgovara varijanta 321 omjeri brašna, maslaca i šećera… Uz dodatak žumanjka ili cijelog jajeta, mrvice soli i po potrebi mrvice ledene vode… Da, i kod mene je nekako najčešće pola glatkog, pola oštrog brašna… Isto tako, možete se poigrati i s orašastim plodovima, pa tako jednu količinu brašna zamijenite npr. mljevenim bademima…

Ono što svakako morate imati u vidu je da svi sastojci moraju biti hladni te da vaše ruke budu hladne… Ohladite ih pod hladnom vodom pa dobro obrišite (moraju biti suhe)… Nakon utrljavanja maslaca u brašno i šećer te dodavanja jaja (ako je presuho, samo koju žlicu ledene vode), kratko izmijesite tijesto samo dok se poveže. I onda u plastičnu foliju pa na hlađenje…

osnovno prhko tijesto

Nakon hlađenja ga izvaljajte, prebacite u kalup, ravnomjerno rasporedite i vratite u frižider na još malo hlađenja. Ispikajte ga da se ne napuhne i nakon toga ga pecite ovisno o nadjevu…

osnovno prhko tijesto

U većini slučajeva, pečem ga prvo “na slijepo” – prekrijete tijesto pek papirom i usipate rižu, grah ili leću, što već imate… To je najjeftinija verzija “utega” za pečenje… Ako imate viška novca, možete kupiti i prave, ali nema nekog smisla 🙂 Pečete ga 10-ak minuta na 190 stupnjeva. Na taj će se način tijesto oblikovati bez napuhivanja, a ako stavljate neki vlažniji nadjev, nećete dobiti gnjecavo tijesto…

osnovno prhko tijesto

Ako koristite kremu nadjev koji se peče, punite tako polupečeno tijesto i vratite ga na nešto nižu temperaturu (180 stupnjeva) te pečete prema uputama u receptu, dok fila nije pečene… Ako pak koristite nadjev koji se ne peče (već napravljene kreme), onda ga ostavite još 10-15 minuta (kad maknete “uteg”) na 180 stupnjeva.


Osnovno prhko tijesto
Priprema
10 mins
Kuhanje
25 mins
Spremno za
2 hrs
 

Pogodno za sve vrste pita, quicheva, galleta... Ako radite slane verzije, samo izostavite šećer...

Slijed: Osnove
Kuhinja: Ostalo
Porcija: 12 porcija
Autor: daliborce
Sastojci
  • 100 gr glatkog brašna
  • 100 gr oštrog brašna
  • 100 gr maslaca
  • 50 gr šećera (izostaviti ako radite slanu)
  • 1 prstohvat soli
  • 1 jaje
  • maslac za kalup
  • začinsko bilje za slane varijante (po želji)
  • limunova korica, vanilija za slatke varijante (po želji)
  • par žlica ledene vode (samo ako je tijesto presuho kad dodate jaje)
Postupak
  1. Maslac, jaje i po potrebi voda, moraju biti jako ohlađeni. Prvo pomiješajte brašno, šećer (ako je slatka verzija), prstohvat soli. Utrljajte prstima u te sastojke hladne kockice maslaca dok ne dobijete teksturu krušnih mrvica.

  2. Dodajte jedno jaje pa sve brzo izmijesite. Ako vam slučajno fali tekućine, dodajte žlicu dvije ledene vode. Mijesite samo toliko da možete formirati tijesto.

  3. Tijesto formirajte u disk pa ga dobro zamotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na minimalno pola sata do sat vremena. 

  4. Kad se ohladi, uz pomoć malo brašna ga razvaljajte i prebacite u kalup. Ponovno ga vratite u frižider na pola sata. 

  5. Izbodite tijesto kako se ne bi dizalo tijekom pečenja pa ga prekrijte pek papirom i nekim grahoricama ili rižom (koji će služiti kao utezi). Pecite tijesto 10-ak minuta na 190 stupnjeva dok ne počne dobijati boju. 

  6. Izvadite tijesto, maknite pek papir s "utezima" i smanjite temperaturu na 180 stupnjeva. Ako koristite gotove kreme za nadjev koje nećete dodatno peći, vratite samo tijesto na još 15-ak minuta u pećnicu. Ako pak koristite nadjev koji se peče, dodajte ga na polupečeno tijesto te vratite u pećnicu i pecite prema uputama u receptu. 

Bilješke

Mjere su za kalup veličine 20-24 cm.