Ovo je recept za one koji se žele malo potruditi. Ipak, iako sama priprema traje cijeli dan (ali i duže ako želite), zapravo vam ne oduzima previše vremena, jer većinom to tijesto samo stoji, raste i hladi se… Na vama je samo da ga svako toliko malo presložite i vratite u frižider… I ako ipak odlučite napraviti taj korak i umjesto kupovnih croissanta napraviti svje, vjerujte mi bit ćete ponosni gotovo kao ja kad sve bude gotovo.

Na vama je odabir punjenja. Ako volite slane punite ih šunkom i sirom na primjer, ako ste pak ljubitelji slatkog tu imate neograničene mogućnosti – od raznih džemova do nutelle. Ili ih jednostavno ostavite takve kakvi su i samo posipajte s malo sezama i soli…

tijesto za croissante

Kao što sam već rekao, ima tu dosta koraka, pa ću vam pokušati i slikovno malo pomoći… Prvi korak je napraviti tijesto i ostaviti ga da odmara sat-dva na sobnoj temperaturi te narednih od sat do osam sati u frižideru…

tijesto za croissante

U međuvremenu pripremite maslac. Neka vam neko vrijeme bude na sobnoj temperaturi kako bi ga lakše mogli formirati u oblik kvadrata cca 20 x 20 cm. Tu si možete pomoći četvrtastim kalupom obloženim plastičnom folijom. Tako pripremljen maslac stavite u frižider da se malo stisne.

tijesto za croissante

Razvaljajte ohlađeno tijesto u oblik kvadrata otprilike 35 x 35 cm pa na sredinu stavite maslac kojeg ste desetak minuta ranije izvadili iz frižidera. Poanta je da maslac i tijesto budu otprilike podjednake teksture kako bi se lakše valjalo. Maslac položite na tijesto tako da kutevi maslaca “pokazuju” prema sredini stranica tijesta.

tijesto za croissante

Preklopite sva četiri kuta tijesta prema sredini kako bi skroz pokrili maslac pa sve pažljivo izvaljajte u pravokutnik. Tijekom valjanja pazite da maslac ostane obavijen tijestom. Dobiveni pravokutnik u glavi podijelite na tri dijela pa prvo lijevu trećinu preklopite preko sredine, a zatim to ponovite i s desnom trećinom. Sve stavite u frižider ponovno na jedan do osam sati. Što dulje stoji u frižideru i fermentira i diže se, okus će biti bolji.

tijesto za croissante

Gore navedeni postupak trostrukog preklapanja ponovit ćete još dva puta i nakon svakoga vratiti u frižider na hlađenje, s tim da nakon zadnjeg preklapanja morate ostaviti u frižideru minimalno četiri sata (a kao i do sada, najviše osam sati). Nakon toga izvadite tijesto, podijelite na pola (da vam bude lakše baratati), razvaljajte i oblikujte svoje croissante. Narežite ih na trokute, donju stranicu malo prerežite po sredini  i lagano odvojite kako bi se croissanti ravnomjernije ispekli i u sredini. Zarolajte ih prema vrhu pa malo presavinite u oblik klasičnih croissanta…

tijesto za croissante

Možete ih ostaviti prazne ili puniti nadjevima po vlastitoj želji… Ja sam neke ostavio prazne, a neke sam punio bademovom pastom (recept također prilažem)… Takve s bademom sam ostavio ravne i posipao sjeckanim bademima…

tijesto za croissante

Isto tako, možete ih puniti šunkom i sirom ako volite slane varijante ili čokoladom… Takvi punjeni čokoladom zovu se Pain au chocolat i originalno ne punite trokute već samo zarolate pravokutnik u čiju ste unutrašnjost stavili kvalitetnu čokoladu. Nakon slaganja i punjenja slijedi još jedno – zadnje dizanje na toplom mjestu oko sat i pol do dva sata. I onda nakon više od jednog dana, najbrži dio recepta – pečenje i jelo 🙂

tijesto za croissante

U nastavku slijedi recept, a ja se nadam da ćete se povremeno odlučiti na ovaj izazov… Vjerujem da ćete nakon toga shvatiti koja je razlika između kupovnih i ovakvih domaćih croissanta…


Osnovno tijesto za croissante
Priprema
1 d
Kuhanje
15 mins
Spremno za
1 d
 

Tu je recept za osnovno tijesto kao i nekoliko verzija punjenja

Slijed: Osnove
Kuhinja: Francuska
Porcija: 24 croissanta
Autor: daliborce
Sastojci
Osnovno tijesto za croissante:
  • 1,5 dcl mlake vode
  • 1,5 dcl mlijeka
  • 500 gr glatkog brašna
  • 70 gr šećera
  • 1 instant kvasac
  • 1 žličica soli
  • 300 gr maslaca (sobne temperature)
  • 1 jaje (za premaz)
Za punjenje od badema (za 12 komada):
  • 4 žlice mljevenih badema
  • 2 žlice šećera u prahu
  • 1 žlica maslaca (sobne temperature)
  • sjeckani ili listići badema za posip
Za punjenje od čokolade (za 12 komada):
  • 100 gr tamne čokolade ili čokoladnih kapljica
  • smeđi šećer za posip
Za punjenje sa šunkom i sirom (za 12 komada):
  • 50 gr sjeckane šunke
  • 50 gr ribanog sira
  • parmezan za posip
Postupak
Osnovno tijesto za croissante:
  1. U posudu za miksanje stavite vodu, mlijeko, brašno, šećer i kvasac. Uključite mikser (koristite nastavke za mijesiti tijesto - kuke) i pustite da se lagano mijesi. Sad možete dodati i sol. Nakon nekoliko minuta dodajte i dvije žlice maslaca (od ukupne količine koju imate spremnu) i nastavite mijesiti nekoliko minuta.

  2. Na tacnu ili lim (važno je da vam kasnije stane u frižider) stavite pek papir, malo ga pobrašnite i na njega prebacite tijesto i razvucite ga rukama u pravokutni oblik. 

  3. Pobrašnite ga i s gornje strane pa prekrijte krpom i plastičnom folijom. Pustite ga da odmara na sobnoj temperaturi sat i pol, a nakon toga prebacite u frižider na minimalno sat vremena, a maksimalno 8 sati.

  4. U međuvremenu pripremite maslac. Uzmite neku četvrtastu posudu (cca 20 x 20 cm) i u nju stavite plastičnu foliju. Zatim prebacite omekšali maslac i pritisnite ga tako da dobijete četverokut. Stavite ga u frižider na da se malo stisne, ali ga opet izvadite prije nego nastavite sa pripremom kako biste dobili otprilike jednaku mekoću kao što je mekoća tijesta.

  5. Izvadite tijesto na pobrašnjenu površinu i izvaljajte ga u četverokut otprilike 35 x 35 cm.

  6. Stavite maslac na sredinu tijesta ali ga zaokrenite tako da kutevi maslaca "pokazuju" prema sredinama stranica tijesta. Kuteve tijesta podignite i privucite prema centru te tako u obliku pisma prekrijte maslac. 

  7. Prvo preklapanje - Izvaljajte pažljivo tijesto s maslacem u dugački pravokutni oblik. Presavijte lijevu trećinu prema sredini pa poklopite desnom trećinom i ponovno pokrijte krpom i plastičnom folijom. Stavite u frižider na minimalno sat vremena, a maksimalno 8 sati.

  8. Ponovite postupak valjanja i preklapanja još dva puta. Nakon drugog preklapanja tijesto opet ide u frižider na 1-8 sati. Nakon trećeg preklapanja tijesto treba odležati u frižideru minimalno 4 sata (a maksimalno opet 8).

  9. Podijelite tijesto na dva dijela (bit će lakše valjati - polovicu s kojom ne radite vratite u frižider). Razvaljajte ga u pravokutnik. Prerežite ga po dužini na dva dijela pa od svakog dijela napravite po 6 trokuta (od ove polovice tijesta dobit ćete 12 trokuta). Ja sam radio mini croissante pa sam dobio oko 20-ak malih.

  10. Donju stranicu svakog trokuta malo prerežite po sredini i lagano odvojite kako bi se croissanti ravnomjernije ispekli i u sredini. Zarolajte ih prema vrhu pa presavinite u oblik klasičnih croissanta. Ako punite croissante, nadjev ide na tu donju stranicu gdje imate rez.

  11. Stavite na lim za pečenje obložen pek papirom i ostavite prekrivene krpom na toplom mjestu da se dižu minimalno sat i pol do dva.

  12. Nakon zadnjeg dizanja premažite ih izmućenim jajem u koje ste dodali malo vode (2 žlice). Posipajte po želji i pecite na 190 stupnjeva cca 15 minuta.

Za punjenje od badema:
  1. Pomiješajte mljevene bademe, šećer u prahu i maslac da dobijete pastu. Pastu stavite na onu razrezanu stranicu trokuta, zarolajte pa nakon što se dignu i premažete ih jajetom te posipajte sjeckanim bademima ili listićima badema. Nekakvo pravilo je da se croissanti od badema ne savijaju već ostaju ravni.

Za punjenje od čokolade:
  1. Ovakvi se croissanti zovu Pain au chocolat i u pravilu se tijesto ne reže u trokut nego u pravokutnik. Na jednu od kraćih stranica pravokutnika stavite kapljice čokolade ili sjeckanu tamnu čokoladu i rolate u malu roladicu (spoj je naravno na donjoj strani). Nakon dizanja ih premažite jajetom i posipajte smeđim šećerom.

Za punjenje od šunke i sira (ili samo sira):
  1. Pomiješajte sjeckanu šunku i ribani sir pa dobivenim punite svoje croissate (naravno na onoj stranici gdje je rez). Nakon dizanja i premazivanja jajetom, posipajte ih ribanim parmezanom.

Bilješke

Ovo su samo neke od ideja za punjenje, možete koristiti i razno voće u kombinaciji s krem sirom, pekmeze, nutellu...