Ako volite palačinke, ovdje je ideja kako ih napraviti na malo drugačiji način…

Za početak u smjesu dodajte malo kakaa da dobijete crne palačinke, a onda ih punite voćem kakvog imate doma i koje volite te kremom od vanilije (poslužit će i puding ako želite nešto bržu varijantu ili sladoled).

crna palacinka s vanilijom i vocem

crna palacinka s vanilijom i vocem


Palačinke punjene kremom od vanilije i voćem
Priprema
30 mins
Kuhanje
30 mins
Spremno za
2 hrs
 

Omiljeni desert na malo drugačiji način

Slijed: Desert
Kuhinja: Ostalo
Porcija: 10 palačinki
Autor: daliborce
Sastojci
Za slastičarsku kremu:
  • 5 dcl mlijeka
  • 1 mahuna vanilije ili ekstrakt, vanilin šećer
  • 80 gr šećera
  • 1 jaje
  • 3 žumanjka
  • 50 gr gustina škrobnog brašna
  • 40 gr maslaca sobne temperature
Za crne palačinke:
  • 2 jaja
  • 2 dcl mlijeka
  • 90 gr oštrog brašna
  • 90 gr glatkog brašna
  • 30 gr kakaa
  • prstohvat soli
  • 2 žlice ulja
  • 2 dcl mineralne vode
  • po želji malo vanilije
I još:
  • razno voće - kivi banane, mandarine, jagode, maline, drugo bobičasto voće...
Postupak
Za slastičarsku kremu:
  1. Vaniliju razrežite po dužini pa sastružite sjemenke koje zajedno s mahunom dodajte mlijeku. Zagrijavajte ga do vrenja.
  2. U međuvremenu dobro pomiješajte šećer, jaje, žumanjke i gustin da se sve lijepo poveže i da nemate grudica.
  3. Kad mlijeko zakipi, dodajte ga u smjesu s jajima, dobro miješajući cijelo vrijeme da se smjesa temperira. Zatim sve zajedno vratite na vatru i kuhajte nekoliko minuta dok ne dobijete teksturu pudinga.
  4. Maknite s vatre, dodajte maslac, pomiješajte i prebacite u drugu posudu. Priljubite plastičnu foliju uz samu kremu da se ne stvara korica pa ohladite prvo na sobnu temperaturu, a onda stavite u frižider.
Za crne palačinke:
  1. Smjesu za palačinke napravite ranije. Što duže stoji u frižideru, to će palačinke biti rahlije.
  2. Lagano izmutite jaja pa im dodajte mlijeko, brašno, kakao i malo soli. Dobro pomiješajte.
  3. Zatim dodajte ulje i mineralnu te po želji malo vanilije. Sve još jednom sjedinite pjenjačom.
  4. Pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider minimalno sat vremena.
  5. Palačinke pecite na srednjoj temperaturi, na tavi koju ste lagano namastili uljem (samo par kapi, pa razmažite kuhinjskim papirom), oko pola minute sa svake strane. Dok pečete svaku slijedeću, one koje su gotove prekrijte alu folijom i poklopite tanjurom.
Slaganje:
  1. Na sredinu svake palačinke stavite žlicu raznog voća i 1-2 žlice kreme. Slažite ih po želji (kao ja ili ih rolajte ili slažite na četvrtine...