Od deset ljudi koje pitate za recept za palačinke, pet će vam reći da rade odokativno, a preostalih pet će imati šest različitih recepata…

Jedni se kunu u sodu bikarbonu, drugi u mineralnu vodu, treći u to da smjesa mora odstajati… Ukratko, shvatili ste, teško je reći da postoji najbolji recept, jer će vas mnogi popljuvati, pa ja ovdje stavljam onaj s kojim sam najzadovoljniji… I kojeg u pravilu koristim… Možete ih koristiti i u slatkim i u slanim varijantama…


Palačinke
Priprema
15 mins
Kuhanje
15 mins
Spremno za
1 hr 30 mins
 

Moj osnovni recept za palačinke - možete ih koristiti u slatkim i slanim varijantama

Slijed: Desert, Osnove
Kuhinja: Domaća, Francuska
Autor: daliborce
Sastojci
  • 2 jaja
  • 2 dcl mlijeka
  • 100 gr oštrog brašna
  • 100 gr glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 2 žlice ulja
  • 2 dcl mineralne vode
  • po želji malo vanilije ili korice limuna ako radite slatku verziju
Postupak
  1. Smjesu za palačinke napravite ranije. Što duže stoji u frižideru, to će palačinke biti rahlije.
  2. Lagano izmutite jaja pa im dodajte mlijeko, brašno i malo soli. Dobro pomiješajte.
  3. Zatim dodajte ulje i mineralnu te po želji malo vanilije ili korice limuna (naravno ako radite slatku varijantu). Sve još jednom sjedinite pjenjačom.
  4. Pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider minimalno sat vremena.
  5. Palačinke pecite na srednjoj temperaturi, na tavi koju ste lagano namastili uljem (samo par kapi, pa razmažite kuhinjskim papirom), oko pola minute sa svake strane. Dok pečete svaku slijedeću, one koje su gotove prekrijte alu folijom i poklopite tanjurom.