Tema današnjeg dana su čudnovata ili neuobičajena blagdanska jela. Pa krenimo redom…
Ako se slučajno u ovo doba godine nađete u Zemlji izlazećeg sunca, vaši će vas domaćini vjerojatno izvesti na tradicionalni obrok u KFC i to zahvaljujući reklamnoj kampanji iz 70-ih godina prošlog stoljeća. Naime, tek 1% Japanaca su katolici pa su u KFCu kampanjom “Kentucky for Christmas” željeli popularizirati taj blagdan. Danas preko 3,6 milijuna japanskih obitelji odlazi 25.12. u taj svjetski lanac brze prehrane.
Na jugu Afrike jedu pržene gusjenice, jedan engleski lanac pizzerija je izmislio blagdansku verziju u kojoj je pizza obogaćena puretinom, hrenovkama u tijestu, pireom od kestena te pečenim krumpirima, a jedna (opet engleska) kompanija je otišla dalje od svih pa je onima koji žive brzim načinom života omogućila Hot Can Christmas Dinner – složenac od puretine i povrća s umakom od brusnica u konzervi koju čak ne morate ni grijati već posebna kemijska reakcija unutar konzerve zagrije jelo. Ma mrak…
Nekako u svemu ipak prednjače u Skandinaviji… Tako se na sjeveru Europe možete gostiti svinjskim nogicama i želeom od ribljeg sušenog mesa u Švedskoj, pečenom janjećom ili ovčjom glavom u Norveškoj te složencem od riže, jetrica, maslaca, jaja, luka i grožđica, uz dodatak pekmeza i sirupa u Finskoj. Ipak, vrhunac je što se netko dosjetio i paštete od soba. Ni ne sumnjam da je ukusna, ali prva pomisao na Rudolfove rođake na tostu ipak mi je malo previše za Božić.
I na kraju, od svih tih čudnih jela na koja sam nabasao čačkajući po netu, meni se nekako najviše dopala ideja iz Venecuele gdje se tradicionalno za Božić radi Pan de Jamón – Kruh punjen šunkom, maslinama i grožđicama. Nastao je pred više od stotinu godina kad je jedna pekarnica u Caracasu tražila način kako jednostavno iskoristiti ostatke od blagdana. To se stanovnicima toliko svidjelo pa su i oni kroz godine počeli raditi sličnu stvar. I tako je postala tradicija… Iako ima ljudi kojima je čudan spoj slanih maslina i šunke sa slatkim grožđicama, ali ipak morate priznati da nakon gore navedenih jela, ovaj kruh više uopće ne izgleda čudno 🙂 Uostalom, ako tolike godine valja ekipi iz Venecuele, dajte mu i vi priliku 🙂

- 1,2 dcl mlake vode
- 1 instant kvasac
- 3 žlice šećera
- 470 gr glatkog brašna
- 1 žličica soli
- 115 gr omekšalog maslaca
- 1 jaje
- 1,2 dcl mlijeka
- 2 žlice otopljenog maslaca
- oko 200 gr šunke
- 1 šaka maslina
- 1 šaka grožđica
- 1 bjelanjak
- 1-2 žlice vode
-
Krenut ćemo prvo s pripremom kvasca. Pomiješajte mlaku vodu, kvasac i šećer pa ostavite na toplom da se kvasac aktivira.
-
U veću zdjelu dodajte brašno, sol, maslac, mlijeko, jaje i aktivirani kvasac s vodom. Izmijesite kompaktno tijesto.
-
Prekrijte tijesto kuhinjskom krpom i ostavite ga da se diže oko 45 minuta - dok se ne udvostruči.
-
Dignuto tijesto još malo premijesite na pobrašnjeloj podlozi, razvaljajte u četverokut i samo lagano premažite 1-2 žlice otopljenog maslaca.
-
Na njega složite masline, grožđice i šunku pa formirajte roladu. Premažite lagano umućenim bjelanjkom s malo vode.
-
Pecite na 180 stupnjeva 40-ak minuta.