Tema današnjeg dana su čudnovata ili neuobičajena blagdanska jela. Pa krenimo redom…

Ako se slučajno u ovo doba godine nađete u Zemlji izlazećeg sunca, vaši će vas domaćini vjerojatno izvesti na tradicionalni obrok u KFC i to zahvaljujući reklamnoj kampanji iz 70-ih godina prošlog stoljeća. Naime, tek 1% Japanaca su katolici pa su u KFCu kampanjom “Kentucky for Christmas” željeli popularizirati taj blagdan. Danas preko 3,6 milijuna japanskih obitelji odlazi 25.12. u taj svjetski lanac brze prehrane.

Na jugu Afrike jedu pržene gusjenice, jedan engleski lanac pizzerija je izmislio blagdansku verziju u kojoj je pizza obogaćena puretinom, hrenovkama u tijestu, pireom od kestena te pečenim krumpirima, a jedna (opet engleska) kompanija je otišla dalje od svih pa je onima koji žive brzim načinom života omogućila Hot Can Christmas Dinner – složenac od puretine i povrća s umakom od brusnica u konzervi koju čak ne morate ni grijati već posebna kemijska reakcija unutar konzerve zagrije jelo. Ma mrak…

Nekako u svemu ipak prednjače u Skandinaviji… Tako se na sjeveru Europe možete gostiti svinjskim nogicama i želeom od ribljeg sušenog mesa u Švedskoj, pečenom janjećom ili ovčjom glavom u Norveškoj te složencem od riže, jetrica, maslaca, jaja, luka i grožđica, uz dodatak pekmeza i sirupa u Finskoj. Ipak, vrhunac je što se netko dosjetio i paštete od soba. Ni ne sumnjam da je ukusna, ali prva pomisao na Rudolfove rođake na tostu ipak mi je malo previše za Božić.

I na kraju, od svih tih čudnih jela na koja sam nabasao čačkajući po netu, meni se nekako najviše dopala ideja iz Venecuele gdje se tradicionalno za Božić radi Pan de Jamón – Kruh punjen šunkom, maslinama i grožđicama. Nastao je pred više od stotinu godina kad je jedna pekarnica u Caracasu tražila način kako jednostavno iskoristiti ostatke od blagdana. To se stanovnicima toliko svidjelo pa su i oni kroz godine počeli raditi sličnu stvar. I tako je postala tradicija… Iako ima ljudi kojima je čudan spoj slanih maslina i šunke sa slatkim grožđicama, ali ipak morate priznati da nakon gore navedenih jela, ovaj kruh više uopće ne izgleda čudno 🙂 Uostalom, ako tolike godine valja ekipi iz Venecuele, dajte mu i vi priliku 🙂

Pan de Jamón
Priprema
20 mins
Kuhanje
40 mins
Spremno za
2 hrs
 
Venecuelanski božićni punjeni kruh
Slijed: Kruh i peciva
Kuhinja: Južnoamerička, Venecuelanska
Porcija: 6 porcija
Autor: daliborce
Sastojci
Tijesto:
  • 1,2 dcl mlake vode
  • 1 instant kvasac
  • 3 žlice šećera
  • 470 gr glatkog brašna
  • 1 žličica soli
  • 115 gr omekšalog maslaca
  • 1 jaje
  • 1,2 dcl mlijeka
Punjenje:
  • 2 žlice otopljenog maslaca
  • oko 200 gr šunke
  • 1 šaka maslina
  • 1 šaka grožđica
Premaz:
  • 1 bjelanjak
  • 1-2 žlice vode
Postupak
  1. Krenut ćemo prvo s pripremom kvasca. Pomiješajte mlaku vodu, kvasac i šećer pa ostavite na toplom da se kvasac aktivira.
  2. U veću zdjelu dodajte brašno, sol, maslac, mlijeko, jaje i aktivirani kvasac s vodom. Izmijesite kompaktno tijesto.
  3. Prekrijte tijesto kuhinjskom krpom i ostavite ga da se diže oko 45 minuta - dok se ne udvostruči.
  4. Dignuto tijesto još malo premijesite na pobrašnjeloj podlozi, razvaljajte u četverokut i samo lagano premažite 1-2 žlice otopljenog maslaca.
  5. Na njega složite masline, grožđice i šunku pa formirajte roladu. Premažite lagano umućenim bjelanjkom s malo vode.
  6. Pecite na 180 stupnjeva 40-ak minuta.