Čačkajući po internet bespućima naišao sam na brojne recepte u kojima se koristi pasta od pistacija. Onda sam pokušao pronaći gdje to kupiti i zgrozio sam se kad sam vidio cijene. Pa sam odlučio napraviti svoju pastu (ovo je osnovna varijanta samo obogaćena amaretom). Ipak, koliko god bila osnovna, poprilično je “time consuming” ako krenete od početka kao ja…

Prvo morate oguliti vanjsku ljusku, zatim ih blanširati da vam bude lakše oguliti unutarnju smeđu opnu, i onda ih miksati u pastu. Možete napraviti pastu i bez guljenja one smeđe opne, ali tada nećete dobiti zelenu pastu već smeđu, a okus će biti poprilično drugačiji (gorak).

pasta od pistacija

Pasta od pistacija

Osnova za razne slastice s pistacijama

Slijed: Desert
Kuhinja: Ostalo
Autor: daliborce
Sastojci
  • 200 gr neslanih pistacija u ljusci
  • malo amareta
  • voda
Postupak
  1. Prvo ogulite vanjsku ljusku pistacija. Zatim ih blanširajte na dvije minute, procijedite i istrljajte kuhinjskom krpom kako biste ogulili i unutarnju smeđu opnu.
  2. Prebacite dobro oguljene pistacije u blender pa ih fino izmiksajte. Dodajte malo amareta i vode kako biste dobili finu pastu. Amareto i vodu dodajte malo pomalo, samo onoliko koliko je potrebno da se stvori pasta.
  3. Koristite pastu čim prije jer brzo oksidira. Ako ju morate pospremiti, onda nek to bude s priljubljenom folijom kako bi onemogućili dotok zraka.