Ima zemlja tamo na zapadu, na čijem kraju prestaje kopno, a počinje more… Zemlja koja priprema bakalar na milijun načina, ali isto tako zemlja koja ima jednu jednostavnu i proslavljenu slasticu… Zemlja je Portugal, a jelo – Pastéis de nata.

Pasteis de nata

Neki bi rekli – obično lisnato s kremom od jaja… Možda, ali taj kolač se samo u originalnoj slastičarnici u lisabonskom kvartu Belém prodaje u desecima tisuća komada dnevno, a turisti čekaju u redovima da bi kupili taj lisnati kolačić… Inače, prvi Pastéis de nata su počeli spremati svećenici u Jeronimos manastiru prije 18. stoljeća, a u famoznoj pekari se prodaje od 1837. Danas se dnevna prodaja kreće do čak 55.000 komada… Od nekoliko pokušanih verzija koje sam pronašao na netu, ova mi je najbolja…

Pasteis de nata

Inače se rade u ovakvim malim kalupima kakve sam si naravno i ja morao naručiti iz Kine, ali do sad sam uspješno sve isto odrađivao u kalupima za muffine. Kako je lisnato tijesto puno maslaca, ne treba dodatno mastiti kalup 😉

Pasteis de nata

Pasteis de nata

Pasteis de nata


Pastéis de nata
Priprema
30 mins
Kuhanje
15 mins
Spremno za
2 hrs
 

Portugalski lisnati kolačići s vanilin kremom

Slijed: Desert
Kuhinja: Portugalska
Tagovi: lisnato tijesto, portugal, vanilija
Porcija: 20 kolačića
Autor: daliborce
Sastojci
  • 500 gr lisnatog tijesta
  • 3 žlice glatkog brašna
  • 2 dcl mlijeka
  • 2 dcl vrhnja za šlag
  • 3-4 žlice šećera
  • 1 štapić cimeta
  • štapić vanilije ili aroma vanilije
  • 5 žumanjaka
  • šećer u prahu i cimet za posipanje
Postupak
  1. Dobro pomiješajte mlijeko, vrhnje za šlag, šećer, brašno i žumanjke da nema nikakvih grudica. Dodajte cimet i štapić vanilije pa stavite na laganu vatru i miješajte dok se krema ne zgusne. Vatra mora biti izuzetno lagana jer ćete inače dobiti "kajganu" od jaja umjesto kreme.
  2. Kad je krema gotova izvadite iz nje cimet i mahunu vanilije te ju prebacite u drugu zdjelu. Direktno na kremu priljubite plastičnu foliju na vrhu (da se ne stvori korica dok se hladi) i ostavite da se ohladi.
  3. Lisnato tijesto razvaljajte pa zarolajte u roladu. Pokušajte ostaviti što manje zraka između slojeva dok ju rolate. Režite na podjednake šnitice (od 500 gr lisnatog tijesta trebali biste dobiti 20-ak šnita) i stavljajte u kalupe za muffine. Umočite prste u hladnu vodu. Pritisnite u središte tijesta te lagano povlačite prema rubovima oblikujući košarice.

  4. Dobivene košarice punite ohlađenom kremom pa stavite u frižider na 15-ak minuta da se malo ohlade.
  5. Upalite pećnicu da se zagrije na 250 stupnjeva te stavite peći kolačiće na cca 15 minuta (tj dok ne dobe tamne pjege), a tijesto bude pečeno. Izvadite jedan iz kalupa i okrenite ga da vidite je li pečen do kraja. Sredina dna je najrizičnija pa pazite da ne ostane sirovo.

  6. Gotove posipajte mješavinom cimeta i šećera u prahu.