Ovaj francuski naziv zapravo označava ono što u našim krajevima često zovemo – kuhano tijesto.

Puno ljudi ima neku vrstu straha od ovog tijesta, a ja moram priznati da je meni jedno od jednostavnijih i nikad mi se nije desilo da ne uspije… Važno je samo držati se nekoliko važnih smjernica, a prva od njih je da mlijeko, vodu i maslac (sa malo šećera i soli) zagrijavate polako i grijete sve dok smjesa ne zakipi, a maslac se otopi… Ali ponavljam, polako, bez žurbe…

pate a choux

Nakon toga posudu prvo maknuti s vatre, pa brašno odjednom usipati te kuhačom energično miješati dok se svi sastojci ne sjedine. Tek tada vratiti posudu na laganu vatru i miješajući kuhati par minuta. Tijesto će se formirati u kuglu i više se ništa neće lijepiti za rubove posude…

pate a choux

Nakon toga, još jedna važna stvar. Tijesto se mora ohladiti prije dodavanja jaja, a to ćete najlakše napraviti da ga ubacite u posudu za miksanje i mikserom razrađujete par minuta. Jaja dodajete jedno po jedno. Tek kad se prethodno u potpunosti poveže s tijestom dodajete novo.

pate a choux

I na kraju pečenje – ovisno o veličini vaših oblika, vrijeme može varirati i tu se ipak morate osloniti na svoj instinkt. Ipak, nikako ne otvarajte vrata pećnice skroz do kraja pečenja jer ćete umjesto “napuhanaca” dobiti nešto sasvim drugačije. Poanta ovog tijesta je da bude napuhano i šuplje u sredini kako bi se punilo raznim finim kremama…

A kad smo kod finih krema, evo samo nekoliko primjera recepata s ovim tijestom… Od nama najpoznatijih princes krafni punjenih finom kremom od vanilije 🙂

princes krafne

Preko Paris-Bresta, poznatog biciklističkog kotača punjenog praline kremom…

paris-brest

Do eklera, profiterola i još puno finih slastica (ali i slanih snackova)…

ekleri s kestenom i višnjama

Pâte à Choux
Priprema
20 mins
Kuhanje
40 mins
Spremno za
1 hr
 

Kuhano tijesto - osnovni recept za izradu princez krafni, profiterola, eklera...

Slijed: Desert, Osnove
Kuhinja: Francuska
Autor: daliborce
Sastojci
  • 1,25 dcl vode
  • 1,25 dcl mlijeka
  • 125 gr maslaca
  • 150 gr glatkog brašna
  • 1 žličica šećera (ako radite slatku varijantu)
  • 1 prstohvat soli
  • 4 jaja
Opcionalno za posipavanje:
  • šećer u prahu
  • listići badema
Postupak
  1. Vodu, mlijeko, maslac, sol i šećer stavite na vatru dok ne zakipi. Maknite s vatre pa dodajte brašno (odjednom) i odmah dobro miješajte s nekom drvenom kuhačom ili čvrstom špatulom.

  2. Vratite smjesu na vatru i kuhajte minutu dvije konstantno miješajući. Tijesto će vam se formirati u kuglu koja će se bez ljepljenja odvajati od stijenki.

  3. Ubacite tijesto u posudu za miksanje i miksajte par minuta (tako ćete ohladiti tijesto) pa dodajte jedno po jedno jaje miksajući dok se sve lijepo ne spoji (važno je da ne dodate sva jaja odjednom, već jedno po jedno - tek kad se prethodno jaje fino spojilo sa sastojcima, dodajete slijedeće...

  4. Prebacite tijesto u vrećicu za ukrašavanje i na pek papiru na limu za pečenje formirajte oblike po želji.

  5. Ako radite slatku varijantu punjenja, posipajte prije pečenja sa šećerom u prahu. To će im dati malo karamelizacije... Možete ih i posuti listićima badema... Pecite 15-ak minuta na 190 stupnjeva, a onda spustite temperaturu na 170 i pecite daljnjih 15-20 minuta. Naravno, ako imate neke ekstra velike figure, malo duže pecite (par minuta), a smanjite vrijeme ako radite mini profiterole...

  6. Ostavite da se vaši oblici skroz ohlade pa ih prerežite na pola (kao za sendvič) i punite ih omiljenim nadjevom... Na kraju ih možete preliti čokoladom ili posuti šećerom u prahu...