Prije nego prijeđem na konkretni recept, riječ dvije o pojmu “pesto”… U širem smislu riječi, radi se o sirovim umacima koje talijani vole sljubljivati s tjesteninom, ali i mnogim drugim jelima. Vjeruje se kako naziv dolazi od “pestare” – tuči, gnječiti, a što zapravo najbolje opisuje način pripreme pesta… Iako će većina iskoristiti sjeckalice (kao što sam i ja to učinio), kažu da mramorni mužar i drveni batić omogućavaju da bosiljak zadrži svoju intenzivnu zelenu boju…

I tu smo već pomalo stigli do drugog, užeg značenja. Kad netko kaže samo “pesto”, ne objašnjavajući koji točno, najčešće zapravo misli upravo na ovaj zeleni – Pesto Genovese. Recept koji navodim sigurno nije “originalan” jer takav ne postoji – svatko ima neki svoj. Međutim, zajedničko svima bi trebali biti sastojci, a to su: svježi bosiljak, maslinovo ulje, tvrdi sirevi – Parmigiano Reggiano ili Grana Padano te Pecorino, pinjoli, češnjak i sol – ništa više i ništa manje od toga – omjere prilagodite kako vam odgovara…

Gotov pesto pomiješajte sa svojim omiljenom tjesteninom i uživajte. A nakon zelenog, probajte i crveni pesto

pesto genovese

 


Pesto Genovese
Priprema
10 mins
Spremno za
10 mins
 

jedan od najpoznatijih talijanskih pesta

Slijed: Umaci i namazi
Kuhinja: Talijanska
Tagovi: bosiljak, pesto
Autor: daliborce
Sastojci
  • 50 gr svježih listova bosiljka (oko 60-ak listova)
  • 1 prstohvat soli
  • 1-2 češnja češnjaka
  • 20 gr pinjola
  • 1 dcl maslinovog ulja
  • 100 gr ribanog tvrdog sira (Parmigiano Reggiano, Grana Padano, Pecorino)
Postupak
  1. Ubacite u sjeckalicu bosiljak, sol, češnjak, pinjole i otprilike pola ulja. Dobro usitnite.
  2. Na kraju dodajte i ribani sir i samo još kratko pomiješajte.
  3. Po potrebi dodajte još maslinovog ulja i soli (ako treba).
Bilješke

Pripremljeni pesto možete nekoliko dana čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru ili ga možete zamrznuti. Prije upotrebe ga samo odmrznite na sobnoj temperaturi.