Osim najpoznatijeg zelenog pesta (Pesto Genovese), imaju Talijani još puno ideja… Ovaj crveni svoju boju može zahvaliti rajčicama u dvije verzije – sušenima i svježima. I ovdje su količine samo smjernica, poigrajte se okusima dok ne dobijete svoje idealne omjere. Isto tako, ako isključite svježu rajčicu, dobit ćete rustikalniji i tamniji pesto. Neki u ovaj pesto dodaju još crvenu pečenu papriku, bosiljak, čili i više češnjaka… Ja volim ovakvu verziju gdje rajčica uglavnom dolazi u prvi plan…

Osim uobičajene verzije ovakvog umaka – s tjesteninom, poigrajte se i drugim idejama… Ja sam na primjer napravio mini pizze, a uz pesto sam dodao mozzarellu i baby špinat…

pesto rosso

pizza pesto rosso


Pesto Rosso
Priprema
10 mins
Spremno za
10 mins
 

talijanski pesto sa sušenim rajčicama

Slijed: Umaci i namazi
Kuhinja: Talijanska
Tagovi: parmezan, pesto, rajčice
Autor: daliborce
Sastojci
  • 100 gr sušenih rajčica
  • 50 gr svježe rajčice (što mekanije)
  • 1 prstohvat soli
  • 1 češanj češnjaka
  • 20 gr pinjola
  • 1 dcl maslinovog ulja
  • 100 gr ribanog tvrdog sira (Parmigiano Reggiano, Grana Padano, Pecorino)
Postupak
  1. Ako koristite dehidrirane rajčice, prvo ih ostavite u vrućoj vodi da malo omekšaju. Ako pak koristite one koje su u ulju, taj korak možete preskočiti.
  2. Ubacite u sjeckalicu ocijeđene sušene rajčice, svježu, sol, češnjak, pinjole i otprilike pola ulja. Dobro usitnite. Na kraju dodajte i ribani sir i samo još kratko pomiješajte.
  3. Po potrebi dodajte još maslinovog ulja i soli (ako treba).
Bilješke

Pripremljeni pesto možete nekoliko dana čuvati u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru ili ga možete zamrznuti. Prije upotrebe ga samo odmrznite na sobnoj temperaturi.