Kako sam već i najavio u receptu za naan, danas je bio dan za indijsku kuhinju. Pa kako uvijek volim nešto novo naučiti (kako sebe, tako i vas), krenimo od pojma korma. To je jedno od tipičnih indijskih jela, a oko prijevoda vidim da Internet nije baš složan. Ipak, u većini slučajeva kažu da bi značilo pirjano meso… Dakle, radi se o mesu koje je prvo poprženo, a zatim kuhano u začinjenom umaku u kojeg se dodaje jogurt (ili vrhnje, kokosovo mlijeko) te često orašasti plodovi. Poanta je da na kraju dobijete gusti gusti umak (gotovo kao pastu)… Kormi ima mali milijun vrsta i neki put ćete uz isti naziv dobiti jelo s totalno drugačijim sastojcima. Zato se nisam puno opterećivao imenom ove korme… Nek bude pileća korma s indijskim oraščićima.

Osim piletine i indijskih oraščića (cashewnuts – koji su zapravo porijeklom iz Brazila), tu je cijeli dijapazon začina od kojih je najvažnija – garam masala ili “vruća mješavina” (začina). U ovom se receptu koriste cijeli začini, a ne mljeveni, koji se prvo istostiraju na ulju kako bi ispustili svoje arome. Ako pak koristite mljevene začine, dodajte ih u jelo zajedno s jogurtom.  E da, ako vam se recept čini kompliciran i dugačak, dajte mu priliku jer svaki korak je tamo s razlogom 🙂


Pileća korma s indijskim oraščićima
Priprema
20 mins
Kuhanje
50 mins
Spremno za
1 hr 10 mins
 

Dašak Indije

Slijed: Glavna jela
Kuhinja: Indijska
Porcija: 4 porcije
Autor: daliborce
Sastojci
Pasta od đumbira i češnjaka:
  • 1 "palac" đumbira
  • 3 češnja češnjaka
Pasta od indijskih oraha:
  • 100 gr indijskih oraha
  • 2 dcl vruće vode
Začinjeni jogurt:
  • 2 žlice kremastog (grčkog) jogurta
  • 1/2 žličice čili praha (po želji više ili manje)
  • 1/2 žličice kurkume
Garam masala:
  • 5 mahuna kardamoma
  • 2 lista lovora
  • 1 štapić cimeta
  • 4 klinčića
  • 1/2 žličice sjemenki kumina
  • 3 zrna papra
I još:
  • oko 800 gr pilećih bataka ili zabataka
  • 3 žlice ulja
  • 1 veći luk
  • sol po želji
  • nekoliko listova svježe mente
Postupak
  1. 100 gr indijskih oraha prelijte s oko 2 dcl vruće vode i pustite ih 15-ak minuta da omekšaju. U međuvremenu pripremajte ostalo.
  2. Đumbir i češnjak ogulite i grubo nasjeckajte pa s par žlica vode usitnite u blenderu da dobijete pastu. Ja sam to odradio u mužaru, kako vam je draže 🙂
  3. Jogurt pomiješajte s kurkumom i čili prahom. (Ako neki od začina za garam masalu nemate cijelog već mljevenog, onda i njih dodajte u jogurt)
  4. Nakon 15-ak minuta izvadite indijske orahe iz vode pa ih uz 1 dcl vode u kojoj su stajali dobro izblendajte dok ne dobijete pastu. Ja sam i ovdje koristio mužar pa sam imao nešto grublju teksturu koja mi osobno više paše. Ostatak vode nemojte baciti već ostavite za kasnije.
  5. Piletinu otkostite i narežite na komadiće veličine zalogaja, a luk sitno nasjeckajte.
  6. U dubljoj tavi (ili sličnoj posudi debljeg dna) zagrijte par žlica ulja na srednjoj vatri. Dodajte sve začine za garam masalu i pržite ih 3-4 minute da otpuste svoje okuse. (Još jednom napominjem da začine stavljate pržiti samo ako nisu mljeveni. Ako koristite mljevene, dodajte ih u jogurt)
  7. Dodajte i sitno sjeckani luk pa ga pržite na laganoj vatri oko 10 minuta, stalno miješajući. Luk treba skroz omekšati i početi rumeniti. Tu bi bilo zgodno izvaditi klinčiće i kardamom (papar po želji) jer ćete ih kasnije teško pronaći, a ne bi bilo zgodno da cijeli ulete u usta. Ostale ćemo izvaditi kasnije.
  8. Na luk sad prebacite piletinu i pastu od đumbira i češnjaka. Sve dobro pomiješajte da svaki komad piletine bude začinjen. Malo pojačajte vatru i pržite 5-6 minuta.
  9. Sad dodajte začinjeni jogurt i opet dobro pomiješajte.
  10. Nakon 2-3 minute dodajte ostatak vode (1 dcl) u kojoj su se namakali orasi. Pomiješajte, smanjite vatru i poklopite pa pustite da se tako kuha 20-ak minuta. Povremeno miješajte i dodajte malo vode ako vidite da treba.
  11. Nakon 20-ak minuta dodajte pastu od indijskih oraha, sve još jednom pomiješajte, po želji dodajte malo soli i kuhajte 5 minuta na laganoj vatri.
  12. Posipajte sjeckanom mentom. Poslužite s basmati rižom ili naanom.