Evo nas malo u orijentalnim vodama… Danas je na redu chow mein s piletinom i povrćem…

Kako to obično na ovim mojim stranicama biva, želja mi je da nešto zajedno i naučimo, pa ću stoga prvo objasniti pojam Chow mein – radi se o prženim rezancima. Mein (ili mian) su zapravo kineski rezanci s jajima, dok ovo chow (prženi) označava jedan od dva najpopularnija načina pripreme. Osim chow meina, izrazito je popularan i lo mein, a radi se o kuhanim rezancima koji se dodaju pri kraju pripreme pa su puno mekši i upiju više umaka.

A sad, nakon ove male školice, red je da se bacimo i na sam recept 🙂

Pileci Chow mein


Pileci Chow mein
Priprema
15 mins
Kuhanje
30 mins
Spremno za
45 mins
 

Povrće, piletina i kineski rezanci

Slijed: Glavna jela
Kuhinja: Azijska
Porcija: 4 porcije
Autor: daliborce
Sastojci
  • 300 gr pilećeg filea
  • 250 gr rezanaca s jajima
  • 3 paprike nek se šareni
  • 2 mrkve
  • 1 tikvica
  • 2 mlada luka
  • 2 žlice soja sosa
  • 2 žlice gustina
  • 2 češnja češnjaka
  • sol i papar prema ukusu
  • malo ulja
  • sezam
Postupak
  1. Pileći file narežite na komadiće veličine zalogaja. Pomiješajte 1 žlicu soja sosa s 1 žlicom oyster sosa i 1 žlicom gustina (škroba) pa dodajte protisnuti češnjak. Ostavite piletinu da se marinira pola sata.
  2. Za to vrijeme pripremite povrće. Mrkvu, papriku i tikvice narežite na trakice, mladi luk na kolutiće.
  3. Napravite umak miješajući 1 žlicu soja sosa, 1 žlicu oyster sosa, 1 žlicu gustina i 0,7 dcl vode. Umak ćete dodati na kraju pripreme.
  4. Skuhajte rezance prema uputama na pakiranju (obično se kuhaju samo 3-4 minute). Ocijedite ih i ostavite sastrane.
  5. Dobro zagrijte wok, stavite malo ulja i pržite piletinu oko 10 minuta (dok ne bude gotova). Izvadite piletinu sastrane.
  6. Na isto ulje stavite mrkvu, paprike te tikvicu i pržite 2-3 minute. Izvadite i njih.
  7. Dodajte u wok još malo ulja pa ispržite rezance. Vratite meso i povrće te prelijte umakom. Dobro promiješajte i dodajte mladi luk. Ponovno promiješajte pa posipajte sezamom.
Bilješke

Ukoliko nemate kineske rezance, ne brinite – i oni talijanski ili domaći bit će sroz u redu. Možete koristiti široke (poput fettuccina) ili neke tanje. Ma možete čak i špagete, samo u tom slučaju kuhajte tjesteninu malo dulje – onako kako je navedeno na pakiranju.