Mađarska je domovina nekih divnih jela pa je tako na ovim stranicama došao red i na pileći paprikaš. Teško mi je bilo odlučiti zapravo zove li se ovo jelo paprikaš ili perkelt, ali sam ga ipak na kraju ostavio kao paprikaš… Nek ne zamjere oni koji smatraju da je pogrešno 🙂

Dva su sastojka tu izrazito važna – piletina i naravno paprika. Ja sam imao sreću pa sam koristio pravu mađarsku dimljenu papriku, ali dobro će doći i neka naša domaća 🙂 Što se pak piletine tiče, možete koristiti bilo koje dijelove, s tim da je bolje i ukusnije kad koristite tamne dijelove (batak, zabatak…). Meso prvo popržimo sa svih strana (ako želite malo manje masni gulaš, nemojte koristiti kožu, ali ja jesam).

pileci paprikas

Zatim se na istom ulju poprži povrće, vrati se piletina te se sve obilato posipa mljevenom paprikom. O vama i vašim željama ovisi hoćete li dodati samo slatku ili ju pojačati ljutom ili dimljenom…

pileci paprikas

Nakon toga ide rajčica i malo vode te lagano krčkanje od cca 45 minuta…

pileci paprikas

I za kraj vam samo preostaje izabrati hoćete li paprikaš poslužiti s nekom finom tjesteninom, njokima, krumpirom ili rižom… Ali da doživljaj bude potpun, svakako ga servirajte s malo kiselog vrhnja (možete ga dodati u sam paprikaš kad je gotov, ali ja više volim dodati žličicu u tanjur).

pileci paprikas


Pileći paprikaš (ili možda perkelt)
Priprema
15 mins
Kuhanje
1 hr
Spremno za
1 hr 15 mins
 

Jedno od poznatih jela mađarske kuhinje

Slijed: Glavna jela
Kuhinja: Mađarska
Tagovi: mađarska, paprikaš, piletina
Porcija: 4 porcije
Autor: daliborce
Sastojci
 • 1 kg pilećeg mesa (batak, zabatak...)
 • malo ulja
 • 1 veći luk
 • 2 svježe paprike
 • 2 žlice mljevene crvene paprike (blage ili kombinacija s ljutom ili dimljenom)
 • 400 gr pelata rajčice (jedna limenka)
 • sol. papar
Postupak
 1. U dublju posudu stavite zagrijavati malo ulja. Komade piletine prvo posolite i popaprite, pa dobro popržite sa svih strana (otprilike 6-8 minuta sa svake strane).

 2. Maknite piletinu iz posude pa na isto ulje stavite sjeckani luk i pržite ga na laganoj vatri dok ne omekša. Zatim dodajte i na kockice narezanu svježu papriku i pržite još par minuta.

 3. Vratite i komade piletine u posudu pa sve posipajte mljevenom paprikom. Ja ne volim baš ljuto, ali volim dimljeni okus pa je kod mene to bila kombinacija slatke i dimljene paprike. Dobro pomiješajte i popržite samo minutu (ako se dugo prži, paprika postane gorka).

 4. Dodajte sjeckane pelate rajčice i otprilike dva dcl vode. Kad zakipi, smanjite malo vatru, posudu pokrijte i pustite da se krčka otprilike 45 minuta. Povremeno samo malo pomiješajte. Po potrebi dodajte još malo soli i papra.

 5. Gotov paprikaš poslužite s tjesteninom, njokima, kuhanim krumpirom ili rižom. Prilikom posluživanja dodajte žlicu vrhnja.