Yes I like pina colada’s, And gettin’ caught in the rain
I’m not much into health food, I am into champagne

E pa ako ste i vi zaljubljeni u ove ljetne okuse ananasa i kokosa, ovo je definitivno torta za vas… I odmah u startu – nije jedna od najjednostavnijih, ali ako nešto volite, za to se treba malo i pomučiti, zar ne?

Uglavnom, ova je verzija bezalkoholna, ali ukoliko želite, možete dio sa sokom od ananasa zamijeniti (jednim dijelom) rumom pa tako dobiti kompletni Piña colada okus…

pina colada mousse torta

Kao i uvijek kad se radi o mousse tortama, imate dvije mogućnosti – raditi ju u klasičnom kalupu za torte i onda slagati redoslijedom – biskvit, žele pa mousse na kraju. Ako ga pak radite u silikonskim kalupima (kao što sam radio ja), slažete obrnutim redoslijedom – mousse, pa žele, pa biskvit na kraju.

Dakle ne morate imati nikakve posebne kalupe, već se snađete s onim što imate…

pina colada mousse tortice

Kako sam prvi put malo precijenio količinu sastojaka, ostalo je viška pa sam napravio i ove male tortice – princip je isti (sve su ostalo nijanse). Isto tako, možete i višak moussa iskoristiti da napravite desert u čaši, sve je na vašoj mašti.

pina colada mousse tortice


Piña colada mousse torta
Priprema
1 hr
Kuhanje
15 mins
Spremno za
8 hrs
 

Savršen spoj ljetnih okusa ananasa i kokosa u ovoj mousse ljepotici.

Slijed: Desert
Kuhinja: Ostalo
Porcija: 12 šnita
Autor: daliborce
Sastojci
Žele od ananasa:
  • 300 gr ananasa iz kompota
  • 0,5 dcl soka od ananasa iz kompota
  • 6 listića želatine
Biskvit s kokosom:
  • 3 jaja
  • 1 prstohvat soli
  • 40 gr šećera
  • 80 gr kokosovog brašna
  • 80 gr šećera u prahu
  • 25 gr glatkog brašna
Mousse od kokosa:
  • 400 gr kokosovog mlijeka
  • 100 gr šećera
  • 2 žličice arome vanilije ili vanilin šećer
  • 6 listića želatine
  • 4 dcl vrhnja za šlag
Ukrašavanje:
  • grillani ananas
  • suho voće
  • suhi listići kokosa
Postupak
Žele od ananasa:
  1. Obavezno koristite ananas iz kompota jer od svježeg ne možete napraviti žele! Ananas dobro izblendajte pa zajedno sa sokom iz kompota zagrijavajte na laganoj vatri.
  2. Kad zavrije, maknite ga s vatre, ostavite minutu dvije pa u njega umiješajte prethodno namočenu želatinu.

  3. Kalup koji je nešto manji od onog u kojem ćete na kraju slagati tortu obložite plastičnom folijom, pa u njega prebacite žele. 

  4. Ostavite da se malo ohladi pa ga stavite u škrinju da se dobro stisne.
Biskvit s kokosom:
  1. 3 bjelanjka dobro istucite s prstohvatom soli, postupno dodajući šećer.
  2. Kad ste dobili čvrsti snijeg, u njega prvo lagano špatulom umiješajte umućene žumanjke.
  3. Zatim dodajte i ostale sastojke - kokosovo brašno, šećer u prahu i glatko brašno. Opet sve pažljivo i lagano pomiješajte.
  4. Prebacite smjesu u kalup ili lim za pečenje (možete odmah koristiti odgovarajući kalup ili kasnije rezati na pravu veličinu) prekriven pek papirom, pa pecite 12-15 minuta na 180 stupnjeva.

  5. Izvadite ga, ohladite i oblikujte po želji da odgovara dimenzijama želea koji se još uvijek hladi u škrinji.
Mousse od kokosa:
  1. Zagrijte kokosovo mlijeko, šećer i vaniliju sve dok se šećer ne otopi.
  2. Umiješajte namočenu želatinu i ostavite da se hladi.

  3. Istucite vrhnje u čvrsti šlag. Zatim ga dodajte u sad već malo ohlađenu smjesu od kokosa - prvo manji dio pa onda ostatak.

Slaganje torte:
  1. Prelijte oko 3/4 moussa u silikonski kalup i nekoliko puta njime lupite o stol kako bi se ravnomjerno rasporedio po svim utorima (ovisi kakav kalup koristite). Moussa bi trebalo biti otprilike do polovice kalupa, ne više od toga.
  2. Ako je mousse pretekući, stavite kalup na 10-15 minuta u škrinju.
  3. Preko moussa stavite sad već dobro ohlađeni žele, te na kraju i biskvit.
  4. Ostatkom moussa popunite praznine između stijenke kalupa i žela i biskvita.
  5. Stavite tortu u škrinju na nekoliko sati da se dobro stegne.
  6. Silikonski kalup "odlijepite" s zamrznutog moussa pa tortu ukrasite po želji.
Bilješke

Ove su mjere dovoljne za kalup do 24 cm. Ili napravite torticu od 20 cm, a od ostataka napravite mini tortice ili desert u čaši.