Pinca, sirnica, uskrsna pogača – kako god ga zvali, ovaj je slatki kruh u Dalmaciji, Istri i Kvarneru već stoljećima nezaobilazan dio Uskrsnog stola… A moram priznati da se sve više širi i po kontinentu…

Ova moja verzija je zapravo malo prilagođen recept sa Sašine kuhinje pa ne bi bilo lijepo da ga ne spomenem u ovoj objavi… Uglavnom, kad sam ju napravio i probao odlučio sam da s pincama više nema eksperimentiranja – ovo je “the” recept pa ne treba mijenjati dobitnu kombinaciju…

pinca

Što se tiče dodataka, ja sam koristio zlatne i klasične grožđice, miks kandiranog voća te komadiće čokolade. Vi možete koristiti ono što volite pa čak i ništa od navedenog – pinca će biti ukusna i bez dodataka, ako ih ne želite…

pinca


Pinca
Priprema
30 mins
Kuhanje
30 mins
Spremno za
5 hrs 30 mins
 

Pinca, sirnica, Uskrsna pogača - nebitno kako ju zovete, glavno da je jedna od zvijezda Uskrsnog stola

Slijed: Kruh i peciva
Kuhinja: Domaća
Porcija: 4 srednje pogače
Autor: daliborce
Sastojci
  • 1 svježi kvasac
  • 1 dcl vode
  • 200 gr šećera
  • 100 gr masti
  • 3 žumanjka
  • 1 jaje
  • 2 žlice arome vanilije
  • 2 žlice rakije
  • 1 žličica ružine vodice
  • 2,5 dcl hladnog mlijeka
  • 1 žličica meda
  • 1 limun
  • 1 naranča
  • prstohvat soli
  • 1 kg glatkog brašna
Dodaci:
  • 100 gr suhog i kandiranog voća
  • 3 žlice ruma
Za premaz:
  • 2 žumanjka za premazivanje
  • 50 gr krupnog šećera
Postupak
  1. Prije svega natopite suho i kandirano voće u rumu i pustite da odstoji bar sat vremena. Možete koristiti ono koje najviše volite ili imate doma.
  2. U veliku posudu za miješanje izmrvite kvasac pa mu dodajte žlicu šećera i brašna. Zalijte mlakom vodom, pomiješajte i pustite 15-ak minuta da se aktivira. Kad se kvasac aktivirao dodajte mu šećer, mast, žumanjke, jaje, vaniliju, rakiju, ružinu vodicu, mlijeko i med. Naribajte limunovu i narančinu koricu, te iscijedite i narančin sok pa sve dodajte u smjesu i pomiješajte. Ostavite da odstoji nekoliko minuta.
  3. Na kraju dodajte oko 900 gr brašna (100 gr ostavite za kasnije) i sol. Ako imate samostojeći mikser, to će vam olakšati cijeli proces – mijesite sve „kukom“ za tijesto 5-10 minuta. Ako pak koristite ručnu metodu, ovo je vrijeme za treniranje mišića – tijesto dobro pomiješajte pa 5-10 minuta „klofajte“ kuhačom. Pokrijte kuhinjskom krpom pa pustite na toplom mjestu da se diže oko dva sata.
  4. Nakon dva sata dlanom pritisnite tijesto kako bi iz njega istisnuli zrak. Prebacite na dobro pobrašnjelu podlogu i posipajte s još brašna (koristite onih 100 gr – po potrebi možda 50-ak grama više) pa od svega umijesite glatko tijesto.
  5. Malo ga raširite rukama, preko njega rasporedite suho i kandirano voće (koje ste ocijedili od viška ruma ako ga voće nije upilo) te komadiće čokolade. Sve premijesite kako bi se svi dodaci ravnomjerno rasporedili. Tijesto podijelite na četiri dijela i od svakog formirajte kuglu. Ostaviti pokriveno krpom da se dižu još dodatnih dva sata.
  6. Još nam je ostalo jedno dizanje, ovaj put puno kraće. Ali prije toga, na svakoj pinci napravite karakteristična tri reza oštrim nožem. I kao što sam napisao, još pola sata odmora za pince prije pečenja.
  7. Pećnicu zagrijte na 175 stupnjeva pa u nju stavite pince. Pecite otprilike 30 minuta s tim da nakon 20-ak minuta pince izvadite i premažite razmućenim žumanjkom i posipajte krupnim šećerom. Vratite ih na pečenje još 10-ak minuta.
Bilješke

Možete koristiti dodatke kakve volite - suho voće, kandirano voće, čokoladu, pa čak i sjeckane orašaste plodove, ali isto tako ne morate ništa od navedenog. 

Ovako pripremljene pince možete dobro zatvoriti u plastičnu vrećicu i potrajat će vam i nekoliko dana.