Na ovim stranicama postoji specijalna kolekcija posvećena ostacima, a ovaj je recept kao stvoren za nju…

Vjerojatno se i vama dešavalo da skuhate previše pire krumpira, pa drugi dan (ili navečer) razmišljate što s njim… Ima more recepata za njoke ili krokete, a ako ste se njih zasitili, evo jednog za prefine mekane piroške…

Puniti ih možete feta sirom (kao ja), šunkom, sirom ili nečim četvrtim…

Piroske s krumpirom iz pecnice


Piroške s krumpirom (iz pećnice)
Priprema
15 mins
Kuhanje
20 mins
Spremno za
35 mins
 

Jedan od recepata za trenutke kad vam ostane pire krumpira.

Slijed: Kruh i peciva
Kuhinja: Ostalo
Autor: daliborce
Sastojci
Za tijesto:
  • 250 gr glatkog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica papra po želji
  • 100 gr maslaca hladnog
  • 250 gr pire krumpira hladnog
  • 1 jaje
Za punjenje s feta sirom:
  • 100 gr feta sira
  • 1 žlica grčkog jogurta
Za punjenje sa šunkom, sirom i vrhnjem:
  • 50 gr šunke sitno sjeckane
  • 50 gr sira tipa gauda ili cheddar ribanog
  • 1 žlica vrhnja
Za premaz:
  • 1 žumanjak
  • 1 prstohvat soli
Postupak
  1. U posudu prosijati glatko brašno s praškom za pecivo pa dodati sol, papar i naribani hladni maslac.

  2. Umiješati pire krumpir i jedno jaje pa od svega zamijesiti tijesto. Ovisno o tome kakav je bio pire krumpir, možete dodati još malo brašna ako vidite da se tijesto ne da zamijesiti.

  3. Razvaljajte tijesto u oblik pravokutnika pa režite na manje pravokutnike. Punite ih nadjevom po želji i zarolajte u oblik piroški.
  4. Na lim za pečenje stavite pek papir pa na njega slažite piroške spojem prema dolje. Premažite razmućenim žumanjkom kojem ste dodali malo soli. 

  5. Pecite 20 minuta na 200 stupnjeva (ili dok ne porumene).