I tako, kad te krenu neki tipovi recepata, ne možeš stati… I ovaj put se radi o ostacima pire krumpira koji je bio za ručak… Jer kao što znamo, hranu ne valja bacati…

Pa eto nakon verzije piroški s krumpirom iz pećnice, te finih kiflica, stižu i ove piroške punjene šunkom, sirom i vrhnjem te pržene u ulju… I od ovih svih nabrojanih, možda nisu najdijetalnije 🙂 ali su meni osobno najdraže…

piroske od pire krumpira


Piroške s krumpirom (pržene)
Priprema
20 mins
Kuhanje
20 mins
Spremno za
1 hr
 

Još jedan recept za iskoristiti nepojedeni pire krumpir...

Slijed: Kruh i peciva
Kuhinja: Ostalo
Porcija: 12 piroški
Autor: daliborce
Sastojci
Za tijesto:
  • 150 gr pire krumpira ohlađenog
  • 50 gr maslaca omekšalog
  • 2 žumanjka
  • 1/2 žličice soli
  • 1 dcl mlijeka mlakog
  • 1/2 vrećice suhog kvasca
  • 1 prstohvat šećera
  • ulje za prženje
Za nadjev od šunke, sira i vrhnja:
  • 50 gr šunke sitno sjeckane
  • 50 gr sira tipa gauda ili cheddar ribanog
  • 1 žlica vrhnja
  • sjeckani svježi peršin
  • sol
  • papar
Postupak
  1. Kvasac pomiješajte s mlakim mlijekom i šećerom. Ostavite par minuta da se aktivira.

  2. Ostale sastojke za tijesto pomiješajte pa dodajte i kvasac s mlijekom. Zamijesite tijesto. Ovisno o tome kakav vam je krumpir možda ćete trebati malo manje ili više brašna pa taj dio prilagodite.

  3. Ostavite tijesto da odmara par minuta dok radite nadjev. Pomiješajte sitno sjeckanu šunku, ribani sir, vrhnje, sjeckani peršin pa začinite po želji.

  4. Tijesto razvaljajte u pravokutnik debljine oko pola cm. Režite manje pravokutnke pa svaki od njih punite nadjevom i radite oblik piroški (dobro pritisnite rubove da nadjev ne curi tijekom prženja).

  5. Ulje dobro zagrijte u nekoj posudi ili dubljoj tavici. Mora ga biti dovoljno - bar 3-4 cm dubine. Kad se ulje zagrije, smanjite vatru na srednju jačinu pa pržite piroške nekoliko minuta sa svake strane. 

  6. Kad su piroške gotove, prebacite ih na papirnate ubruse kako bi upili višak masnoće. Ostavite da se malo ohlade i uživajte.