Jabuke i cimet uz dodatak slatkih kruški i kiselih brusnica… Uz neizbježne tople začine poput cimeta, pimenta i kardamoma… U finom prhkom tijestu…

Ova pita je bila rađena za noć vještica pa sam umjesto “poklopca” izrezao figurice u obliku bundeva, vještičjih šešira, ukletih kuća i duhova… Možete se poigrati i napraviti poklopac kakav god vama odgovara, samo je važno da ima “rupe” pa ukoliko samo poklopite s razvaljanim komadom tijesta, napravite ih kako bi para mogla izlaziti van, inače će vam tijesto puknuti…

Pita s jabukama kruskama i brusnicama

Pita s jabukama, kruškama i brusnicama
Priprema
20 mins
Kuhanje
40 mins
Spremno za
2 hrs
 

Slatkaste jabuke i kruške te kisele brusnice... Uz dodatak toplih začina...

Slijed: Desert
Kuhinja: Ostalo
Autor: daliborce
Sastojci
Prhko tijesto:
  • 170 gr glatkog brašna
  • 2,5 žlice ulja
  • 60 gr hladnog maslaca
  • 0,5 dcl hladne vode
  • 1 prstohvat soli
Nadjev:
  • 3 jabuke
  • 1 kruška
  • malo limunovog soka
  • 1 šaka brusnica
  • 40 gr šećera
  • 40 gr smeđeg šećera
  • 2 žlice glatkog brašna
  • 1 žličica cimeta
  • 1/2 žličice kardamoma
  • 1/2 žličice pimenta
Za premaz:
  • 1 jaje
  • malo vode
Postupak
Prhko tijesto:
  1. Pomiješajte brašno i sol pa dodajte ulje i malo pomiješajte. Zatim dodajte kockice hladnog maslaca. Lagano prstima utrljajte maslac u brašno.
  2. Kad dobijete teksturu poput krušnih mrvica dodajte i ledeno hladnu vodu (malo pomalo, možda će vam dvije tri žlice biti dovoljne!) i miješajte špatulom dok se tijesto ne sjedini. Nemojte pretjerati kako bi vam tijesto kasnije bilo čim prhkije. Formirajte disk pa zamotajte tijesto u plastičnu foliju i ostavite u frižider na sat vremena.
  3. Nakon sat vremena izvadite tijesto iz frižidera pa ga na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte na nekoliko milimetara debljine.
  4. Korak koji slijedi nije neophodan, ali se isplati jer dobijete još prhkije tijesto. Preklopite tijesto kao kad radite lisnato ili tijesto za croissante. Zamislite da postoje tri trećine pa desnu preklopite prema sredini, a nakon toga i lijevu (dobit ćete tri sloja). Zarotirajte ga za 90 stupnjeva, razvaljlajte i ponovite preklapanje. Vratite u frižider na još minimalno pola sata.
Nadjev:
  1. Dok se tijesto hladi, napravite nadjev i to tako da prvo pomiješate brašno, šećere i začine.
  2. Jabuke i kruške očistite i narežite na ploškice, pokapajte limunovim sokom pa im dodajte i brusnice. Posipajte pripremljenom mješavinom brašna šećera i začina pa dobro pomiješajte.
  3. Ohlađeno tijesto podijelite na dva dijela od kojih je jedan nešto veći (60%-40%). Manji dio vratite u frižider, a veći razvaljajte na podlozi koju ste posipali brašnom. Prebacite u kalup za pite pa ispikajte vilicom. Stavite u frižider.
  4. Manji dio isto tako razvaljajte dok ne dobijete veličinu dovoljnu za preklapanju pite. Ako ćete se igrati s oblicima, možete ih izrezati pa staviti na kratko u škrinju (samo par minuta) da vam bude lakše baratati s njima.
  5. Jajetu dodajte malo vode i pomiješajte. To će biti za premaz kako bi pita dobila lijepu žutu boju tijekom pečenja, ali i za lijepljenje oblika koji služe kao ukras.
  6. Na podlogu prebacite nadjev (on će se tijekom pečenja reducirati pa nek vas ne brine što ga ima na prvi pogled previše). Preklopite drugim dijelom tijesta pa prstima pritisnite rubove kako bi se dva sloja tijesta spojila (ili slažite oblike koje ste izrezali).
  7. Ako ste pitu samo preklopili svakako na sredini napravite nekoliko rezova oštrim nožem ili škarama da para može izlaziti van jer će vam u suprotnom poklopac vrlo vjerojatno puknuti.
  8. Premažite tijesto onim razrijeđenim jajetom pa pecite na 190 stupnjeva oko 40 minuta. Gotovo je kad tijesto dobije lijepu zlatno-smeđu boju.
  9. Ostavite da se ohladi.
Bilješke

Mjere su za kalup od 18 cm.