Kad smo bili mali, roditelji bi nas spremili u krevet, pokrili nekom toplom dekicom i onako lagano podvukli krajeve pod nas da bam bude lijepo toplo… Ukratko – ušuškali su nas… Mene je ova pita s ostatkom pečene piletine (uz nekoliko dodataka) podsjetila upravo na to… Dijelom zbog pokrivanja dekicom od lisnatog tijesta, a dijelom zbog topline koju je pružala dok se jela…

I iako se radi o brzoj varijanti s gotovim lisnatim tijestom, nije ništa manje ukusna… Pravi comfort food… Mjere su približne, kao i sastojci – sve ovisi o tome što vam je u frižideru i za koliko ljudi pripremate jelo…

Pita s ostacima piletine i povrcem

Pita s ostacima piletine i povrcem

Pita s ostacima piletine i povrcem

 


Pita s ostacima piletine i povrćem
Priprema
15 mins
Kuhanje
40 mins
Spremno za
1 hr
 

Ušuškana piletina 🙂

Slijed: Glavna jela
Kuhinja: Ostalo
Tagovi: gljive, lisnato tijesto, ostaci, piletina, pita, povrće
Porcija: 3 porcije
Autor: daliborce
Sastojci
  • Ostaci pečenog pileta
  • 1 mrkva
  • 1 stabljika celera
  • 1 manji luk
  • 4-5 šampinjona
  • 2 žlice ulja
  • 1 žlica glatkog brašna
  • 2 dcl pilećeg temeljca
  • 2 žlice kiselog vrhnja masnijeg ili milerama
  • Sol papar
  • 250 gr lisnatog tijesta
  • Žumanjak s malo vode za premazivanje
Postupak
  1. Na ulju popržite povrće nekoliko minuta da omekša. Dodajte šampinjone pa još malo pržite.
  2. Dodajte i sjeckanu piletinu. Sve posipajte brašnom i dobro pomiješajte.
  3. Zalijte temeljcem i pomiješajte još jednom. Na kraju dodajte i vrhnje pa kuhajte nekoliko minuta.
  4. Začinite po želji, maknite s vatre i ostavite da se malo prohladi.
  5. Prebacite u vatrostalnu posudu, pokrijte lisnatim tijestom i malo podvucite rubove između stijenki posude i nadjeva.
  6. Premažite mješavinom žumanjka i vode. Pecite 20-25 minuta na 200 stupnjeva.