Ono kad se u nedjeljno jutro kuhinjom širi miris svježe pečene pogače… A još kad taj dobro poznati miris oplemenite i češnjakom, u jedno možete biti sigurni – vampiri će vas zaobilaziti u širokom luku, a vama će nedjelja odmah biti još ljepša…

Jednostavno dizano tijesto, samo nekoliko jednostavnih dodataka i vaša pogača je već spremna…

pogaca s mozzarellom cesnjakom i mladim lukom

I jaaako oštar nož… vjerujte, mora biti oštar… Možda čak i skalpel ili žilet…

pogaca s mozzarellom cesnjakom i mladim lukom

U mekani maslac možete dodati začine po želji, ako ne volite češnjak ili nemate mladi luk, samo je vaša kreativnost granica…

pogaca s mozzarellom cesnjakom i mladim lukom

I na kraju mozzarella…

pogaca s mozzarellom cesnjakom i mladim lukom

Nakon samo 20ak minuta, vaša je pogača pečena… Uživajte…

pogaca s mozzarellom cesnjakom i mladim lukom

Pogača s mozzarellom, češnjakom i mladim lukom
Priprema
20 mins
Kuhanje
20 mins
Spremno za
1 hr 30 mins
 

Jedna mekana pogača s puno dodataka i finih mirisa i okusa...

Slijed: Kruh i peciva
Kuhinja: Ostalo
Porcija: 4 porcije
Autor: daliborce
Sastojci
Za tijesto:
  • 250 gr glatkog brašna
  • 1 žličica soli
  • 1,2 dcl mlakog mlijeka
  • 1 instant kvasac
  • 2 žlice šećera
  • 40 gr otopljenog maslaca
  • 1 jaje
Začinjeni maslac:
  • 2 žlice maslaca
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 mladi luk
I još:
  • 100 gr mozzarelle
  • malo palente
Postupak
  1. Kao i inače, krećemo s pripremom kvasca. Pomiješajte mlako mlijeko, kvasac i šećer pa ostavite na toplom da se kvasac aktivira.

  2. U veću zdjelu dodajte brašno, sol, maslac, lagano razmućeno jaje te aktivirani kvasac s mllijekom. Izmijesite kompaktno tijesto. Po potrebi dodaje malo brašna, ali ne previše. Tijesto mora biti malo ljepljivo i jako mekano.

  3. Lim za pečenje posipajte s malo palente kako vam se ne bi lijepilo pa na to prebacite kuglu tijesta. Pokrijte i stavite na toplo da se diže oko 40-ak minuta. Za to vrijeme pripremite ostalo.

  4. Maslac malo zagrijte pa dodajte gnječeni češnjak (po želji može i više od dva češnja) te sjeckani mladi luk. Možete ga začiniti i nekim drugim dodacima, npr. bosiljkom, sušenim rajčicama... Osim toga naribajte ili sitno narežite mozzarellu.

  5. Kad se tijesto diglo, lagano ga spljoštite na oko 2 cm debljine pa oštrim nožem "iscrtajte" rešetku. Režite duboko, ali ne do kraja. 

  6. Premažite začinjenim maslacem s češnjakom i mladim lukom pa tupom stranom noža prođite još jednom po onim rezovima kako biste utisnuli maslac u pore. Na kraju posipajte mozzarellom.

  7. Pecite na 200 stupnjeva oko 20 minuta.

Bilješke

Mjere su za  pogaču od cca 30 cm