Nakon sconesa koje sam objavio proljetos, došao je red i na biscuitse… Radi se o vrlo sličnim pogačicama pa sam se malo dao u istraživanje – u čemu je razlika…

Zajednička crta im je da su i jedni i drugi britanski te da su iznimno brzo gotovi… Ipak ima par detalja u kojima se razlikuju – u sconese ide više šećera i mogu biti u slanim i slatkim varijantama, malo su bogatiji (često ide jaje i razni dodaci) i najčešće su trokutastog oblika – napravi se jedan veliki krug i reže se na trokute prije pečenja.

pogacice s mlacenicom buttermilk biscuits

Biscuits su malo laganiji i prhkiji, uglavnom se pripremaju u slanoj varijanti ili kao dodatak slanim jelima…

pogacice s mlacenicom buttermilk biscuits

Tijesto se preklapa da se dobije više slojeva i režu se okruglim kalupom prije pečenja…

pogacice s mlacenicom buttermilk biscuits

Kako bi se spriječilo “deformirano” dizanje, prije pečenja se sredina lagano utisne prstom (ne da napravite rupu, samo lagano lagano)

pogacice s mlacenicom buttermilk biscuits

Ako želite malo tamnije pogačice, prije pečenja ih lagano premažite mlaćenicom ili mlijekom…

pogacice s mlacenicom buttermilk biscuits

Pogačice s mlaćenicom (Buttermilk biscuits)
Priprema
10 mins
Kuhanje
15 mins
Spremno za
25 mins
 

Brze i fine britanske pogačice...

Slijed: Doručak, Kruh i peciva
Kuhinja: Britanska
Porcija: 16 pogačica
Autor: daliborce
Sastojci
 • 200 gr glatkog brašna
 • 1 žličica soli
 • 1 žličica praška za pecivo
 • 1/2 žličice sode bikarbone
 • 60 gr hladnog maslaca
 • 1,75 dcl mlaćenice
Postupak
 1. Pomiješajte brašno, sol, prašak za pecivo i sodu bikarbonu. Dodajte nasjeckani hladni maslac pa ga utrljajte u praškaste sastojke kao kad radite prhko tijesto dok ne dobijete teksturu mrvica.

 2. Dodajte i mlaćenicu. Ukoliko je nemate, možete mlijeku dodati 1 žličicu octa ili limunovog soka, pomiješati i ostaviti 5 minuta da odstoji.

 3. Važno je da previše ne mijesite tijesto, u ovoj fazi je dovoljno samo lagano pomiješati sve sastojke vilicom ili špatulom da se malo spoje.

 4. Prebacite smjesu na dobro pobrašnjenu podlogu i formirajte pravokutnik (znam, još je sve ljepljivo, ali tako treba biti). Preklopite tijesto kao kad radite lisnato ili tijesto za croissante. Zamislite da postoje tri trećine pa desnu preklopite prema sredini, a nakon toga i lijevu (dobit ćete tri sloja).

 5. Zarotirajte ga za 90 stupnjeva, malo ga rukama stanjite i raširite pa ponovite preklapanje. Još malo pobrašnite podlogu pa razvaljajte (lagano) na otprilike 1-1,5 cm debljine. Cijelo to vrijeme nemojte nepotrebno gnječiti tijesto, jer će se maslac otopiti i više to neće biti kako treba.

 6. Okruglim rezačem ili čašom režite pogačice i prebacite ih na lim za pečenje obložen pek papirom. Od ostataka možete napraviti još koju pogačicu, ali morate znati kako one vjerojatno neće biti idealne zbog još dodatnog "petljanja" 🙂

 7. Sredinu svake pogačice samo lagano pritisnite prstom kako bi spriječili deformirano dizanje tijekom pečenja.

 8. Ako želite malo tamnije pogačice, prije pečenja ih lagano premažite mlaćenicom ili mlijekom. Pecite na 220 stupnjeva 12-15 minuta.