Iako se slični keksići mogu pronaći i u zemljama u blizini, origirnalno se ipak pripisuju Poljskoj. Tradicionalno se pripremaju pred Božić (ali i ostale blagdane), a odlikuje ih izuzetno delikatno prhko tijesto od maslaca, krem sira i brašna (te malo soli).

Samo tijesto nije zaslađeno, već se valja pomoću šećera u prahu (umjesto brašna). Osim toga, slatkoću daje nadjev (pekmez, orasi, mak…) te šećerni posip. Tako dobijate dosta uravnotežen i ne pretjerano sladak keksić.

poljski prhki keksi


Kolaczki
Priprema
1 hr
Kuhanje
12 mins
Spremno za
5 hrs
 

Poljski prhki keksići

Slijed: Desert
Kuhinja: poljska
Tagovi: Advent, Božić, keksi, pekmez
Porcija: 30 keksića
Autor: daliborce
Sastojci
  • 240 gr maslaca (sobne temperature)
  • 240 gr krem sira (sobne temperature)
  • 280 gr glatkog brašna
  • 1/2 žličice soli
  • Pekmez od šljiva (ili po želji neki drugi nadjev)
  • Šećer u prahu
Postupak
  1. Kremasto izmutite maslac i krem sir. Zatim dodajte brašno i sol i miješajte dok se smjesa ne ujednači.
  2. Podijelite tijesto u četiri dijela i svaki spljoštite (da vam kasnije bude lakše valjati) pa umotajte u prozirnu foliju. Dobro ohladite u frižideru - minimalno nekoliko sati.
  3. S obzirom da je tijesto jako delikatno i brzo se topi na sobnoj temperaturi, radite sa svakim dijelom posebno, dok se ostatak i dalje hladi.
  4. Posipajte podlogu i samo tijesto šećerom u prahu (kako bi to inače napravili s brašnom) pa razvaljajte na nekoliko milimetara debljine.
  5. Režite kvadrate cca 6x6 cm, u sredinu svakog stavite nadjev (pekmez) pa jedan kut preklopite preko nadjeva, a drugi dijagonalni preko njega. Dobro pričvrstite (uštipnite) kako bi se dobro spojilo da se tijekom pečenja ne otvori.
  6. Pecite na 180 stupnjeva 10-ak minuta.
  7. Ostavite ih da se malo ohlade na limu za pečenje (još su jako mekani, hlađenjem će očvrsnuti) pa ih posipajte šećerom u prahu.