Volim prhko tijesto… Ne postoji ograničenje u tome čime ga sve možete puniti i koje mu okuse dodati… A kako sam imao dosta kivija, iskombinirao sam njih sa osnovnom slastičarskom kremom… Naravno, na vama je hoćete li koristiti neko drugo voće ili možda kombinaciju 🙂

prhka pita s vanilijom i kivijem


Prhka pita s vanilijom i kivijem
Priprema
30 mins
Kuhanje
25 mins
Spremno za
3 hrs
 

Prhko tijesto, slastičarska krema i omiljeno voće... Idealno za ove dane 🙂

Slijed: Desert
Kuhinja: Ostalo
Porcija: 12 porcija
Autor: daliborce
Sastojci
Za slastičarsku kremu:
  • 5 dcl mlijeka
  • 1 mahuna vanilije (ili ekstrakt, vanilin šećer)
  • 80 gr šećera
  • 1 jaje
  • 3 žumanjka
  • 50 gr gustina (škrobnog brašna)
  • 40 gr maslaca (sobne temperature)
Za prhko tijesto:
  • 100 gr glatkog brašna
  • 100 gr oštrog brašna
  • 50 gr šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 100 gr maslaca (hladnog)
  • 1 jaje (hladno)
  • maslac za kalup
  • par žlica ledene vode (samo ako je tijesto presuho kad dodate jaje)
I još:
  • 5-6 kivija (ili nekog drugog voća)
Postupak
Za slastičarsku kremu:
  1. Vaniliju razrežite po dužini pa sastružite sjemenke koje zajedno s mahunom dodajte mlijeku. Zagrijavajte ga do vrenja.
  2. U međuvremenu dobro pomiješajte šećer, jaje, žumanjke i gustin da se sve lijepo poveže i da nemate grudica.
  3. Kad mlijeko zakipi, dodajte ga u smjesu s jajima, dobro miješajući cijelo vrijeme da se smjesa temperira. Zatim sve zajedno vratite na vatru i kuhajte nekoliko minuta dok ne dobijete teksturu pudinga.
  4. Maknite s vatre, dodajte maslac, pomiješajte i prebacite u drugu posudu. Priljubite plastičnu foliju uz samu kremu da se ne stvara korica pa ohladite prvo na sobnu temperaturu, a onda stavite u frižider do upotrebe.
Za prhko tijesto:
  1. Maslac, jaje i po potrebi voda, moraju biti jako ohlađeni. Prvo pomiješajte brašno, šećer i prstohvat soli. Utrljajte prstima u te sastojke hladne kockice maslaca dok ne dobijete teksturu krušnih mrvica.
  2. Dodajte jedno jaje pa sve brzo izmijesite. Ako vam slučajno fali tekućine, dodajte žlicu dvije ledene vode. Mijesite samo toliko da možete formirati tijesto.
  3. Tijesto formirajte u disk pa ga dobro zamotajte u plastičnu foliju i stavite u frižider na minimalno pola sata do sat vremena.
  4. Kad se ohladi, uz pomoć malo brašna ga razvaljajte i prebacite u kalup. Ponovno ga vratite u frižider na pola sata.
  5. Izbodite tijesto kako se ne bi dizalo tijekom pečenja pa ga prekrijte pek papirom i nekim grahoricama ili rižom (koji će služiti kao utezi). Pecite tijesto 10-ak minuta na 190 stupnjeva dok ne počne dobijati boju.
  6. Izvadite tijesto, maknite pek papir s "utezima" i smanjite temperaturu na 180 stupnjeva. pa vratite tijesto na još 10-15 minuta u pećnicu dok ne porumeni. Kad je gotovo, tijesto stavite hladiti.
Slaganje:
  1. Napunite tijesto slastičarskom kremom i preko svega slažite kriške voća. Ostavite u frižideru do posluživanja.