Provansalska začinska mješavina poznata i pod nazivom Herbes de Provence (provansalsko bilje/trave) je miks bilja koje je posebno karakteristično za tu jugoistočnu francusku regiju.

Okosnica su definitivno timijan, mažuran, origano i estragon, ali u raznim inačicama može se pronaći još i komorač, peršin, bosiljak, lovor, ružmarin te lavanda.

Ova se mješavina može koristiti kao dodatak mnoštvu mediteranskih jela, posebno onima s puno povrća (variva, umaci, složenci), a neizostavna je u pripremi Ratatouillea. Osim toga, u kombinaciji s maslinovim uljem, savršena je marinada za grillano meso ili ribu. U pravilu se dodaje na samom početku kuhanja kako bi razvila okuse…


Provansalska mješavina začina
Priprema
5 mins
Spremno za
5 mins
 

Za variva, jela s povrćem te kao marinada za grillano meso ili ribu

Slijed: Začini
Kuhinja: Francuska
Autor: daliborce
Sastojci
  • 1 žlica origana
  • 2 žlice timijana
  • 2 žllice mažurana
  • 1 žlica sjemenki komorača
  • 1 žlica estragona
  • 2 žlice peršina
  • 1 žlica cvjetova lavande
  • 2 lovorova lista
Postupak
  1. Sve sastojke dobro usitniti u mužaru ili mlincu.

Bilješke

Čuvati u hermetički zatvorenoj posudi.