Ovaj jednostavni desert raširio se iz Europe diljem svijeta i svi su dodali nešto svoje… U Belgiji ga peku sa smeđim šećerom, cimetom i grožđicama ili jabukama, u Kanadi se neizostavno poslužuje s javorovim sirupom, u Maleziji i Hong Kongu neizostavni dodatak je krema (najčešće od vanilije), u Puerto Ricu se kruh tokom noći namače u kokosovom mlijeku i servira se uz agavin sirup, Nijemci imaju poseban Schwarzbrotpudding u kojem se koristi crni kruh, Mađari svoj Máglyarakás rade uz dodatak snijega od bjelanjaka, a Ameri mu dodaju aromatične umake na bazi alkohola poput whiskeya i ruma.

No vratimo se osnovama – ovo je jelo idealno za korištenje starog kruha, neovisno radi li se o nekim slatkim varijantama poput brioša, panettona i pince (koju sam ja koristio) ili onog običnog… “Krema” koja ga povezuje je miks jaja, šećera, mlijeka i vrhnja za šlag, uz dodatak sastojaka po želji. Za malo svježine, ja sam dodao zamrznutog voća.

I za kraj, date li mu priliku jednom, ponavit ćete ga opet… i opet… i opet…

puding od kruha

puding od kruha


Puding od kruha
Priprema
20 mins
Kuhanje
40 mins
Spremno za
1 hr
 

Idealan desert za iskoristiti ostatke starog kruha.

Slijed: Desert
Kuhinja: Ostalo
Porcija: 4 porcije
Autor: daliborce
Sastojci
  • nekoliko kriški starog kruha (u mom slučaju pince)
  • 3 jaja
  • 2 dcl mlijeka
  • 1 dcl vrhnja za šlag
  • 2-3 žlice šećera
  • 2 žličice arome vanilije
  • 1/2 žličice cimeta
  • 1 šaka smrznutih bobica po želji
  • maslac
Postupak
  1. Vatrostalnu posudu premažite maslacem.

  2. Kruh narežite na kocke cca 2-3 cm i prebacite ga u namašćenu posudu.

  3. Izmutite jaja s mlijekom, vrhnjem, šećerom, vanilijom i cimetom toliko da se sve poveže. Prelijte smjesu preko kockica kruha i pustite 15-ak minuta da kruh upije "kremu".

  4. Ako želite, za dozu svježine, po vrhu rasporedite malo smrznutih bobica.

  5. Pecite 40-ak minuta na 180 stupnjeva. Kad je gotovo, ostavite 10-ak minuta da odstoji. 

Bilješke

Količine su dovoljne za okruglu posudu promjera 18 cm.