Ovo jelo vuče svoje korjene još iz drevnog Rima, a danas je pod raznim imenima prošireno Europom i Sjevernom Amerikom. U Americi deviled eggs, u Ujedinjenom Kraljevstvu devilled eggs, u nekolicini europskih zemalja zovu se ruska jaja, a u velikoj većini ostalih jednostavno – punjena jaja.

Nadjev ima bezbroj varijacija, ali osnova je svima zajednička – tvrdo kuhana jaja punjena izdubljenim žumanjkom koji se pomiješa s majonezom, senfom i začinima. U ovom receptu ću staviti osnovnu verziju i još nekoliko varijacija, iako vjerujem da će oni malo kreativniji među vama pronaći još bar pokoju ideju…

Osim kao predjelo, nek vam se ovaj recept nađe i za trenutke kad želite impresionirati ekipu na nekoj proslavi… Jednostavna su, a efektna… Naravno, idealno je i za iskoristiti brdo jaja koje ste farbali za uskrs u stilu – nek se nađe 🙂

punjena jaja deviled eggs


Punjena jaja
Priprema
20 mins
Kuhanje
15 mins
Spremno za
1 hr
 

Iako je idealan za iskoristiti ostatke kuhanih jaja, ovo jelo možete pripremiti i kao efektno predjelo

Slijed: Predjelo
Kuhinja: Ostalo
Porcija: 6 jaja
Autor: daliborce
Sastojci
  • 6 jaja
Osnovna verzija:
  • 3 žlice majoneze
  • 1 žličica senfa
  • sol, papar, crvena paprika
  • čili ili ljuta crvena paprika po želji
Verzija s vlascem i krem sirom:
  • 3 žlice krem sira
  • 1-2 žlice sjeckanog vlasca
  • sol, papar
Verzija s cheddar sirom i slaninom:
  • 50 gr cheddar sira sitno ribanog
  • 3 tanke trakice slanine ili pancete
  • 3 žlice majoneze
  • 1 žličica senfa
  • sol, papar, crvena paprika
Postupak
  1. Za tvrdo kuhana jaja stavite ih u hladnu vodu pa na vatru. Kad voda zakipi, poklopite posudu, ostavite na vatri jednu minutu pa ugasite vatru i pustite jaja da budu u vrućoj vodi 14 minuta.

  2. Nakon toga ih prebacite u hladnu vodu i ogulite.

  3. Za bilo koju verziju svako jaje prerežite na pola pa izdubite žumanjak kojeg izdrobite vilicom.

Osnovna verzija:
  1. Žumanjcima dodajte majonezu, senf i začine prema ukusu. Ja uglavnom koristim dimljenu crvenu papriku i eventualno malo čilija. Sve sjedinite pa dobivenom smjesom punite bjelanjke. Na kraju posipajte crvenom paprikom ili čilijem.

Verzija s vlascem i krem sirom:
  1. Žumanjcima dodajte krem sir i vlasac, začinite i sve sjedinite pa punite bjelanjke. Posipajte vlascem.

Verzija s cheddar sirom i slaninom:
  1. Trakice slanine ili pancete popržite dok ne postanu hrskave. Kuhinjskim ubrusom pokupite višak masnoće pa ih sitno nasjeckajte. Cheddar naribajte na sitni ribež kao za parmezan.

  2. Žumanjcima dodajte majonezu, senf, začine, sprženu sjeckanu slaninu i sir. Sve dobro sjedinite i punite bjelanjke. Na kraju posipajte s malo mrvica slanine.

Bilješke

Gotova jaja možete poslužiti odmah ili ih pripremite unaprijed i ostavite u frižideru do posluživanja.