Obožavam quicheve u raznoraznim varijantama…

Vrlo su zahvalni jer je prhko tijesto doista jednostavno za napraviti, a punjenje može biti doslovno od bilo čega što imate u frižideru… A danas je punjenje bilo sa ricotta sirom i špinatom…

Quiche s ricottom i špinatom

 Prvo ispecite prhko tijesto “naslijepo” odnosno bez nadjeva, uz pomoć utega za pečenje koji će pomoći da tijesto bude dobro oblikovano. Nakon toga dodajte nadjev, još pecite i na kraju uživajte u ovim mediteranskim okusima…

A kako ne bi trošili novce na utege za pečenje, preporučam korištenje graha ili sličnih grahorica. Možete ih uvijek iznova koristiti…

Quiche s ricottom i špinatom


Quiche s ricottom i špinatom
Priprema
30 mins
Kuhanje
50 mins
Spremno za
2 hrs
 

Prhko tijesto kao podlog, a punjenje s ricotta sirom i špinatom

Slijed: Predjelo
Kuhinja: Mediteranska, Talijanska
Porcija: 6 porcija
Autor: daliborce
Sastojci
Prhko tijesto:
  • 250 g glatkog brašna
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica sitno sjeckane majčine dušice
  • 60 ml maslinova ulja
  • 120 ml ledene vode
Nadjev:
  • 180 gr milerama ili masnog kiselog vrhnja
  • 3 jaja
  • 125 gr ricotta sira
  • 1/2 glavice luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 125 gr špinata
  • 50 gr parmezana
  • 1 prstohvat muškatnog oraščića
  • sol
  • papar
  • 50 gr sira tipa gauda
Postupak
Prhko tijesto
  1. Pomiješajte sol, brašno i majčinu dušicu. Dodajte maslinovo ulje i ledenu vodu i kratko zamijesite, tek toliko da se tijesto formira u kuglu. Zamotajte u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku 1 sat.

  2. Tijesto razvaljajte u krug na lagano pobrašnjenoj površini te pomoću valjka prenesite u okrugli kalup za pite. Rubove koji vire, koji su višak odrežite, a tijesto ispikajte vilicom. Preko tijesta stavite pek papir, a preko njega grah (kako se ne bi napuhalo tijekom pečenja) i pecite 10 min na 190 stupnjeva.

  3. Nakon toga maknite grah i papir pa vratite u pećnicu na još 5 minuta. Izvadite da se malo ohladi.
Korak5
  1. Za nadjev nasjeckajte luk i češnjak te ga stavite dinstati na par kapi maslinovog ulja.
  2. Nasjeckajte špinat i dodajte ga luku. Dinstajte na laganoj vatri 5-6 minuta, pa stavite da se malo ohladi.
  3. Pomiješajte jaja, mileram, ricottu, parmezan, muškatni oraščić, sol i papar. Dodajte i prohlađeni špinat.

  4. Prebacite sve preko tijesta u kalup pa preko svega naribajte sir. Stavite peći na 200 stupnjeva 25-35 minuta.
Bilješke

Prije posluživanja ostavite nekoliko minuta da se malo ohladi kako bi smjesa bila kompaktnija dok režete