Prije nekoliko godina sam imao čast provesti nekoliko sati u Barilla Academiji te naučiti kako se na originalan način pripremaju neka od najpoznatijih talijanskih jela… Jedno od njih je naravno i ovaj Bolognese umak… E sad, ima puno recepata po kojem se on navodno “originalno” radi, jer svaka kuća ima neki svoj recept… Ovo nije recept iz Barille, već je ipak malo modificiran na način kako ga (opet navodno) radi većina Talijana, a koji je meni najdraži.

I iako je kod nas uobičajeno pripremati Spaghette u ovom umaku, originalno se to jelo priprema s nekim drugim vrstama tjestenine, npr. Fusillima, Pennama, Tagliatellama… Razlog je taj što se radi o bogatom mesnom umaku, koji se sljubljuje s tjesteninom koja ima veću površinu nego što su to Spaghetti. Na taj način nećete, nakon što pojedete tjesteninu, imati još pun tanjur umaka već ćete uživati u kombinaciji tjestenine i umaka tijekom svakog zalogaja…

Ragu alla Bolognese


Ragu alla Bolognese
Priprema
10 mins
Kuhanje
3 hrs
Spremno za
3 hrs 10 mins
 

Jedno od najpoznatijih talijanskih (iako je bolje reći svjetskih) jela

Slijed: Glavna jela
Kuhinja: Talijanska
Porcija: 4 porcije
Autor: daliborce
Sastojci
  • malo maslinovog ulja
  • 40 gr maslaca
  • 50 gr pancete
  • 200 gr mljevene junetine
  • 200 gr mljevene svinjetine
  • 1 luk
  • 1 mrkva
  • 1 stabljika celera
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • 5 dcl goveđeg temeljca
  • 1 dcl crnog vina
  • sol papar
  • 0,5 dcl mlijeka
  • 400 gr tjestenine
  • malo parmezana
Postupak
  1. Na malo maslinovog ulja i maslacu popržite pancetu, pa stavite sjeckano povrće na cca 10 minuta. Dodajte meso i pržite ga još 10-ak minuta (dok meso ne bude smeđe, a tekućina ispari).
  2. Podlijte crnim vinom, pa nakon par minuta kad ispari dodajte pire rajčice pomiješan s nešto više od pola temeljca. Posoliti i popapriti po želji i kuhati oko 2, 2 i pol sata na laganoj vatri. Povremeno pomiješajte i po potrebi dodajte još temeljca.
  3. Pred kraj kuhanja dodajte mlijeko i sve dobro pomiješajte.
  4. U međuvremenu skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju. Ocijedite i pomiješajte s umakom. Po vrhu stavite malo parmezana.
Bilješke

Ukoliko pripremate ragu unaprijed pa ga namjeravati držati u frižideru ili škrinji, nemojte stavljati mlijeko odmah, već ga dodajte kad ćete zagrijavati bolognese prije serviranja.