U trenucima kad ste inspirirani i umjetnički nadareni, napravite ovakvu roladu… Cvjetni uzorak je samo ideja, možete si dati oduška i crtati bilo što. A možete i malo varati pa si isprintajte neke šprance s interneta 😉

Ovdje vam donosim osnovni recept za pastu s kojom možete crtati, kao i recept za roladu i samo jednu od ideja za punjenje. Iako djeluje komplicirano, ako pratite korake i imate samo malo umjetničkog dara, oduševit ćete ljude oko sebe…


Rascvjetana rolada
Priprema
30 mins
Kuhanje
15 mins
Spremno za
4 hrs
 

Ako želite dodati malo umjetničke crte desertu 🙂

Slijed: Desert
Kuhinja: Ostalo
Porcija: 12 porcija
Autor: daliborce
Sastojci
Za pastu za crtanje:
  • 2 bjelanjka
  • 50 gr šećera
  • 90 gr glatkog brašna
  • 40 gr maslaca na sobnoj temperaturi
  • jestive boje
Za biskvit:
  • 3 jaja
  • 1 prstohvat soli
  • 60 gr šećera
  • 1 žličica arome vanilije
  • 35 gr oštrog brašna
  • 0,2 dcl biljnog ulja
  • maslac za namastiti kalup
Za kremu od mascarponea:
  • 250 gr mascarponea
  • 100 gr šećera
  • 1 žličica arome vanilije
  • 2 dcl vrhnja za šlag
Za preljev od malina:
  • 250 gr smrznutih malina
  • 2-3 žlice vode
  • 2 žlice gustina
  • šećer po želji
Postupak
Skiciranje:
  1. S obzirom da je moj papir za pečenje gotovo proziran, ja sam svoju skicu napravio na običnom papiru. Isto tako, možete i isprintati s interneta neki već gotovi uzorak kojeg ste pronašli. Pazite samo da detalji budu relativno sitni i da se ponavljaju, jer npr. jedan veliki cvijet neće biti efektan kao puno malih kad se rolada zarola. 

  2. Pek papir odrežite u dimenzije kalupa u kojem ćete peći biskvit. Moj je bio otprilike 30 x 35 cm.

Za pastu za crtanje:
  1. Pomiješajte bjelanjke, šećer i glatko brašno dok se svi sastojci ne povežu. Zatim dodajte mekani maslac i silikonskom špatulom miješajte dok ne dobijete pastu. 

  2. 2/3 paste stavite u jednu zdjelicu, dodajte par kapi crvene boje i miješajte dok se boja lijepo ne rasporedi. Ako niste zadovoljni intenzitetom, dodajte još par kapi. U preostali dio paste (1/3) dodajte zelenu boju pa ponovite proces. Naravno, ukoliko imate drugačiji dizajn imat ćete i drugačije omjere.

  3. Paste prebacite u vrećice za ukrašavanje s jako uskim nastavkom kako bi vam bilo lakše crtati. 

  4. Stavite pek papir preko papira na kojem vam je skica pa počnite s crtanjem. Kad ste završili, prebacite crtež u škrinju da se dobro ohladi i očvrsne 10-15 minuta.

Za biskvit:
  1. Odvojite bjelanjke od žutanjaka, pa tucite bjelanjke i prstohvat soli dok se ne počnu pjeniti. Zatim postupno dodajte šećer i miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg.

  2. Snijegu dodajte lagano razmućene žutanjke i aromu vanilije pa lagano umiješajte špatulom. Zatim u smjesu prosijte brašno i ponovno lagano pomiješajte špatulom.

  3. Na kraju dodajte i ulje i opet lagano umiješajte.

  4. Kalup lagano premažite maslacem pa stavite pek papir s ohlađenim crtežom. Maslac će pomoći da pek papir ostane fiksiran.

  5. Preko crteža pažljivo prelijte smjesu za biskvit pa razmažite špatulom. Lagano lupnite par puta o radnu površinu kako bi se smjesa lijepo rasporedila i popunila "rupe" u crtežu.

  6. Pecite biskvit 10-15 minuta na 180 stupnjeva - ovisno o debljini biskvita, period pečenja može varirati tako da je su vaše oči najbolji tajmer.

  7. Kad je biskvit pečen, pažljivo ga izvadite iz kalupa na rešetku i ostavite da se malo prohladi. Još dok je mlaki okrenite ga na čistu kuhinjsku krpu (da crtež bude gore) pa polako odlijepite pek papir. Zatim ga opet okrenite na novi komad pek papira (crtež prema dolje) i pokrijte lagano navlaženom kuhinjskom krpom.

Za kremu od mascarponea:
  1. Izmiksajte mascarpone sa šećerom i vanilijom.

  2. Posebno istucite šlag pa ga lagano umiješajte u smjesu od mascarponea. Ostavite u frižideru da se hladi.

Za preljev od malina:
  1. Stavite kuhati maline s 2-3 žlice vode i šećera po želji. Ja sam dodao samo žlicu šećera jer sam htio dobiti kontrast kiselkastog preljeva i slatke kreme. Kuhajte dok se maline ne počnu lagano raspadati.

  2. U čaši dobro pomiješajte gustin s malo hladne vode da razbijete grudice. Zatim dodajte malinama i kuhajte još par minuta dok smjesa ne postane lagano pudingasta. 

  3. Maknite s vatre i pustite da se ohladi na sobnu temperaturu.

Slaganje rolade:
  1. Preko biskvita premažite preljev od malina (naravno crtež je i dalje na donjoj strani bisvita). Na njega premažite kremu od mascarponea (da si olakšate, prebaciti ju možete u vrećicu za ukrašavanje).  

  2. Ako vam crtež ne pokriva cijeli biskvit ili postoji dio koji vam je ljepše ispao, rolajte roladu od suprotne strane, kako bi vam najljepši dio ostao na kraju jer će se on najbolje vidjeti na vrhu rolade. 

  3. Zarolanu roladu ostavite nekoliko sati u frižideru da se stisne.

Bilješke

Sastojci su dovoljni za roladu čiji je biskvit pečen u kalupu cca 30 x 35 cm