Risotto alla Milanese

2016-06-29
risotto alla milanese
  • Porcija : 4
  • Priprema : 10m
  • Kuhanje : 20m
  • Spremno za : 30m

Risotto alla Milanese je milansko jelo staro preko 400 godina. Ključni sastojak zaslužan za specifičnu aromu i boju ovog jela je šafran – najskuplji začin na svijetu. Iako se danas sve rjeđe upotrebljava, drugi ključan sastojak ovog jela je goveđa koštana srž… Talijani će vam reći da verzija pripremljena bez koštane srži nije Milanese već Risotto allo zafferano, ali to ih istovremeno neće spriječiti da vam baš takvu “siromašniju” verziju posluže pod “krivim” imenom u mnogim turističkim restorančićima… Pa ak mogu oni, možemo i mi…

Ovdje je verzija recepta sa koštanom srži, ali slobodno ju izostavite ako je nemate ;)

Sastojci

  • 350 gr riže za rižoto
  • 50 + 30 gr maslaca
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 manji luk
  • 40 gr goveđe koštane srži (neobavezno)
  • 1 dcl bijelog vina
  • cca 1 litra pilećeg temeljca
  • 1 vrećica šafrana (oko 0,15 gr)
  • 60 gr parmezana

Postupak

Korak1

Pripremite temeljac (idealno bi bilo da je domaći, ali i dvije kocke za juhu u litri vode će biti ok). Držite ga cijelo vrijeme na laganoj vatri.

Korak2

Prvo rastopite 50 gr maslaca s malo maslinovog ulja pa na njemu izdinstajte sitno sjeckani luk i sjeckanu koštanu srž (ako ju koristite). Kad luk omekša dodajte rižu i pržite ju 2-3 minute lagano miješajući.

Korak3

Kad je riža počela biti "staklenasta" ulijte 1 dcl bijelog vina. Talijani često kažu da je vino koje volite piti i ono s kojim trebate kuhati. Kuhajte tako dok vino gotovo u potpunosti ispari.

Korak4

Nakon toga slijedi postupno dodavanje vrućeg temeljca. Svaki put dodajte samo toliko da prekrije rižu. Povremeno lagano promiješajte. Kad opet vidite da je riža gotovo suha, dodajte nove 1-2 šeflje temeljca.

Korak5

Negdje na pola vremena otopite šafran u poča čaše temeljca i dodajte u rižoto. Dodajte i dalje temeljac malo pomalo dok riža ne bude gotovo skroz kuhana. To je otprilike 15-ak minuta. Za ovu količinu riže je potrebno oko 1 litra temeljca, međutim to su okvirne mjere. Ako je riža kuhana, a ostalo vam je temeljca, ne stavljajte ga samo zato jer u receptu piše litra jer ćete dobiti pretekući rižoto.

Korak6

Kad je riža al dente, maknite ju s vatre i dodajte preostali maslac (30 gr) i ribani parmezan. Snažno promiješajte pa pokrijte poklopcem i ostavite par minuta prije serviranja.

Skini recept u PDFu

Prosječna ocjena člana

(0 / 5)

0 5 0
Ocijeni ovaj recept

0 ljudi ocijenilo recept

1.898

Moglo bi vas zanimati:
  • pulled pork vucena svinjetina

    Vučena svinjetina (pulled pork)

  • pileca korma s indijskim orasima

    Pileća korma s indijskim orasima

  • naan

    Naan

  • limoncello

    Limoncello – liker od limuna

  • marinara umak

    Marinara umak