Bakalar na islandski (Plokkfiskur)

2016-06-18
plokkfiskur
  • Porcija : 4
  • Priprema : 15m
  • Kuhanje : 30m
  • Spremno za : 45m

Kao i u svakoj zemlji, tako i na Islandu postoji moštvo jela koje Islanđani smatraju nacionalnim jelom… Oko nekih se ne slažu, ali ovo je jedno oko kojeg se gotovo svi slažu… Pa zato evo i recepta…

Sastojci

  • 500 gr bakalara
  • 500 gr krumpira
  • 1 luk
  • 2 dcl mlijeka
  • 50 gr maslaca
  • 3 žlice oštrog brašna
  • sol i papar
  • mladi luk ili vlasac

Postupak

Korak1

Krumpir ogulite i stavite kuhati. Kad je gotov ostavite ga da se hladi i narežite ga na komadiće.

Korak2

Bakalar stavite kuhati u slanu vodu. Kad je kuhan očistite ga od kože i kosti, a meso istrgajte rukama na komadiće. Vodu u kojoj se kuhao nemojte baciti.

Korak3

Otopite maslac pa na njega stavite sitno sjeckani luk i dinstajte na laganoj vatri dok ne omekša. Zatim dodajte brašno i zapržite ga koju minutu da lagano porumeni (ali pazite da ne izgori - kao kad radite bechamel). Dodajte toplo mlijeko, malo pomalo, stalno miješajući.

Korak4

Posolite i popaprite po želji. Ovisno o gustoći umaka kojeg ste dobili, dodajte 1-2 dcl vode u kojoj se kuhala riba. Na kraju dodajte ribu i krumpir pa pustite da se lagano krčka još par minuta. Poslužite sa sjeckanim zelenim dijelom mladog luka ili vlascem.

Skini recept u PDFu

Prosječna ocjena člana

(0 / 5)

0 5 0
Ocijeni ovaj recept

0 ljudi ocijenilo recept

1.207

Moglo bi vas zanimati:
  • pulled pork vucena svinjetina

    Vučena svinjetina (pulled pork)

  • pileca korma s indijskim orasima

    Pileća korma s indijskim orasima

  • naan

    Naan

  • limoncello

    Limoncello – liker od limuna

  • marinara umak

    Marinara umak