Bejgli

2014-04-23
  • Porcija : 15
  • Priprema : 30m
  • Kuhanje : 25m
  • Spremno za : 5:00 h

Radi se o mađarskoj verziji kolača koji postoji i kod nas… Razlika je u tijestu koji je u ovom slučaju mješavina između prhkog i dizanog tijesta… A kad osobe koji nisu baš ljubitelji slatkog oduševite nekim kolačem, onda ste sigurni da će on i u budućnosti krasiti blagdanske (ali i ne samo blagdanske) stolove…

Originalni recept je od Daniele s coolinarike… 

Sastojci

  • Za tijesto:
  • 300 gr glatkog brašna
  • 150 gr oštrog brašna
  • 50 gr šećera u prahu
  • 125 gr maslaca
  • 60 gr masti
  • 50 ml vrhnja za šlag
  • 200 ml hladne vode i malo mlake vode
  • 1 žumanjak
  • 1/2 kocke germe
  • 1 žličica soli
  • Za nadjev:
  • 250 gr mljevenih badema
  • 150 gr mljevenih lješnjaka
  • 300 ml vode
  • 150 gr šećera
  • Za premaz:
  • 1 jaje (odvojeno žutanjak i bjelanjak)

Postupak

Korak1

U malo mlake vode staviti žličicu brašna i namrviti germu. Pustiti da odstoji 10-ak minuta.

Korak2

Pomiješati oštro i glatko brašno sa šećerom u prahu.

Korak3

U posebnoj posudi pjenasto izmutiti mast, maslac i žumanjak. Dodati i vrhnje za šlag te na kraju rastopljenu germu. Lagano umješavati i brašno sa šećerom. Uz dodavanje vode dobro izmijesiti i podijeliti na dva dijela pa dobro omotati prijanjajućom folijom i staviti u frižider pola sata.

Korak4

Za nadjev prokuhati vodu sa šećerom, Maknuti s vatre te dodati lješnjake i bademe. Možete koristiti i mljevene orahe ili mak, sve na jednaki način. Smjesa mora biti vlažna, ali maziva.

Korak5

Nakon pola sata izvadite tijesto iz frižidera i svaki dio razvaljajte između dva komada papira za pečenje kako se ne bi lijepilo, ali bez dodavanja brašna. Formirajte pravokutnik,

Korak6

Razmažite nadjev preko gotovo cijele površine tijesta (ostavite tek po dva centimetra sa svake strane). Pomožu papira na kojem ste valjali, formirajte roladicu.

Korak7

Prebacite ih u lim za pečenje (na pek papir) te premažite samo žumanjkom. Pustite na hladnijem mjestu (npr. balkon ili neka prostorija gdje nije baš previsoka temperatura).

Korak8

Kad se žumanjak osuši premažite ih samo bjelanjkom. Na taj ćete način dobiti zanimljive šare tijekom pečenja. Ostavite ga još malo da stoji. Najbolje je sve ovo pripremiti večer ranije pa ujutro samo stavite peći.

Korak9

Prije pećenja probodite bejgle na par mjesta štapićem za ražnjiće kako kolač ne bi puknuo tijekom pečenja. Pecite na 180 stupnjeva cca 20-25 minuta

Skini recept u PDFu

Prosječna ocjena člana

(4.5 / 5)

4.5 5 2
Ocijeni ovaj recept

2 ljudi ocijenilo recept

1.236

Moglo bi vas zanimati:
  • gingerbread kucica

    Gingerbread kućica

  • bozicni liker

    Božićni liker

  • carsko meso u sjemenkama komoraca i vinu

    Carsko meso u sjemenkama komorača i crvenom vinu

  • juneca rebra u crvenom vinu

    Juneća rebra u crvenom vinu

  • perkelt

    Mađarski perkelt (pörkölt)

Nutritivne informacije

Informacije su po porciji/komadu

  • Kalorije

    441,72 kcl
  • Bjelančevine

    9,1 gr
  • Ugljikohidrati

    38,56 gr
  • Masti

    27,85 gr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *