Belgijski vafli (Liège Waffles)

2016-06-13
belgijski vafli
  • Količina : 12-14
  • Priprema : 20m
  • Kuhanje : 30m
  • Spremno za : 2:00 h

Vafli su jedno od dugovječnijih jela na europskim prostorima. Navodno potječu još iz 14. stoljeća. Ono što danas poznajemo kao vafli, najčešće nema više veze s pravim originalnim vaflima – pogotovo u Americi, gdje se često radi o običnoj smjesi za palačinke pečenoj u kalupu za vafle.

Pravi vafli (kakve se često može naći diljem Europe na božićnim sajmovima) rade se od teže smjese koja u sebi sadrži i kvasac. Izvana se posipaju krupnim šećerom koji se tijekom pečenja karamelizira tako da je vafl izvana taman i hruskav, a iznutra mekan. Takvi se vafli originalno zovu Liège Waffles po belgijskom gradu Liègu.

Sastojci

  • paketić kvasca
  • 1/3 cup (0,8 dcl) + 1/4 cup (0,6dcl) mlijeka
  • 1 žličica šećera + za posipanje
  • prstohvat soli
  • 2 cup (270 gr) glatkog brašna
  • 3 jaja
  • 60 gr maslaca na sobnoj temperaturi
  • vanilija ili vanilin šećer

Postupak

Korak1

Pomiješajte mlako mlijeko (0,8 dcl), kvasac i šećer pa pričekajte da se aktivira. Dodajte miješajući - brašno, sol, jedno po jedno jaje, ostatak mlijeka (0,6 dcl) maslac i vaniliju.

Korak2

Ostavite smjesu da se diže oko sat vremena pa pecite u kalupu za vafle. Prije nego ga poklopite posipajte sa šećerom kako bi se karamelizirao tijekom pečenja.

Korak3

Vafle pecite cca 5 minuta odnosno dok s vanjske strane ne potamne.

Skini recept u PDFu

Prosječna ocjena člana

(0 / 5)

0 5 0
Ocijeni ovaj recept

0 ljudi ocijenilo recept

1.260

Moglo bi vas zanimati:
  • pulled pork vucena svinjetina

    Vučena svinjetina (pulled pork)

  • pileca korma s indijskim orasima

    Pileća korma s indijskim orasima

  • naan

    Naan

  • limoncello

    Limoncello – liker od limuna

  • marinara umak

    Marinara umak