Beskonačni kruh

2017-09-03
beskonacni kruh
  • Priprema : 20m
  • Kuhanje : 40m
  • Spremno za : 3:00 h

Oni dani kad shvatiš da je ljeto konačno završilo, vani je sivilo, kiša, čak i prohladno… Pa onda kuhinju proguta toplina i mirisi koji dopiru iz pećnice… Punjeni kruh, zanimljivog oblika, prožet finim talijanskim delicijama… U ovoj varijanti su to sirevi, sušene rajčice, bosiljak i češnjak… O nekim drugim varijantama – neki drugi put :)

Skrećem pažnju da pripazite kod punjenja – nemojte pretjerati jer će se kruh deformirati i neće ispasti ovako “beskonačan”… Prije pečenja dobro pritisnite spojeve (ispod ovog središnjeg dijela).

Ako sve napravite kako spada, na kraju ćete dobiti ovo :)

beskonacni kruh

Sastojci

  • Za tijesto:
  • 450 gr glatkog brašna
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 1 dcl mlakog mlijeka
  • 0,6 dcl mlake vode
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 1 jaje
  • 1,5 žličica soli
  • žličica šećera
  • malo toplog mlijeka za premaz
  • Za nadjev:
  • 150 gr mozzarelle (ili nekog polumasnog sira)
  • 50 gr parmezana
  • 3 češnja češnjaka (očišćenog i protisnutog)
  • 10-ak sušenih rajčica
  • 10-ak listova bosiljka

Postupak

Korak1

U mlako mlijeko dodajte žličicu šećera i suhi kvasac. Pomiješajte i ostavite na toplom mjestu da se kvasac aktivira.

Korak2

U zdjelu u kojoj ćete mijesiti tijesto stavite brašno, sol, maslinovo ulje, lagano umućeno jaje, vodu i mlijeko s aktiviranim kvascem. Sve izmijesite u glatko elastično tijesto (pokušajte ne dodavati previše ekstra brašna) pa ga preselite u zdjelu koju ste malo premazali uljem i pokrijte. Ostavite oko sat vremena da se diže do ne bude dvostruko veće.

Korak3

Podignuto tijesto preselite na lagano pobrašnjenu podlogu, lagano ga pritisnite (da istisnete zrak). Ostavite 10 minuta da odmori kako bi ga lakše izvaljali. U međuvremenu pripremite sastojke za nadjev.

Korak4

Sireve naribajte, bosiljak natrgajte na manje komadiće, rajčice narežite (ako koristite sušene rajčice koje su u ulju, prije toga ih dobro procijedite), a češnjak protisnite ili naribajte.

Korak5

Vraćamo se na tijesto. Razvaljajte ga u pravokutni oblik dimenzija cca 45-50 cm x 20 cm, a nekih pola cm debelo. Ravnomjerno rasporedite sastojke preko tijesta (posebno pazite na češnjak) ostavljajući slobodnih otprilike centimetar uz svaki rub. Slobodni dio kraćih stranica (1 cm) preklopite prema unutra kako bi spriječili curenje nadjeva pa savijte sve u roladu (dužina vam je ova dulja strana - 45-50 cm). Dobro pritisnite spoj (štipajte rub s ostatkom rolade).

Korak6

Preselite roladu na lim za pečenje prekriven pek papirom, spoj prema dolje. Na vrhu rolade škarama ili oštrim nožem napravite rez počevši 2-3 cm od početka sve do 2-3 cm od kraja. Neka vam taj rez ide u dubinu do otprilike pola rolade kako bi presjekao više slojeva, ali ne previše.

Korak7

Od rolade pažljivo formirajte slovo "S" pa krajeve spojite (pritisnute ih da se dobro prime) ispod središnjeg dijela formirajući osmicu ili simbol beskonačnosti po čemu je kruh i dobio ime. Prekrijte kruh čistom krpom i ostavite ga da se ponovno digne (cca 45-60 minuta).

Korak8

Prebacite lim s kruhom u prethodno zagrijanu pećnicu na 175 stupnjeva i pecite 40 minuta. Nakon 30 minuta prekrijte ga folijom kako ne bi izgorio na vrhu.

Korak9

Čim je pečen premažite koricu s malo toplog mlijeka i ostavite da se malo ohladi prije rezanja.

Prosječna ocjena člana

(5 / 5)

5 5 1
Ocijeni ovaj recept

1 ljudi ocijenilo recept

1.224

Moglo bi vas zanimati:
  • pileca korma s indijskim orasima

    Pileća korma s indijskim orasima

  • naan

    Naan

  • limoncello

    Limoncello – liker od limuna

  • marinara umak

    Marinara umak

  • ragu alla bolognese

    Ragu alla Bolognese