Bogata čokoladna torta

2014-05-11
  • Količina : 20-ak šnita
  • Priprema : 30m
  • Kuhanje : 20m
  • Spremno za : 5:00 h

Da ne ispadne kako je jedina slastica koju pripremam cheesecake, evo jedne čokoladne bombe… Završna glazura i ukras su opcionalni, ja sam tortu pripremao za jedan rođendan pa sam si dao više truda, ali i bez završnog ukrašavanja je ona izuzetno fina… Vi možete napraviti kako vam odgovara, ali za one koji žele više, dodao sam i završnu glazuru od bijele čokolade i vanilije, kao i buttercream.

Sastojci

  • Za biskvit:
  • 6 žlica smeđeg šećera
  • 6 jaja
  • 3 žlice oštrog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 3 žlice kakaa
  • Za bijelu ganache kremu:
  • 200 gr bijele čokolade
  • 2 dcl vrhnja za šlag
  • 125 gr maslaca
  • Za crnu ganache kremu:
  • 200 gr crne čokolade
  • 2 dcl vrhnja za šlag
  • 125 gr maslaca
  • Za bijelu glazuru - opcionalno:
  • 100 gr bijele čokolade
  • 1 dcl vrhnja za šlag
  • ekstrakt vanilije
  • Za buttercream - opcionalno:
  • 125 gr maslaca
  • 125 gr šećera u prahu
  • 1 žlica kakaa
  • 2-3 žlice mlijeka
  • Za prskanje biskvita:
  • ekstrakt vanilije
  • 0,5 dcl mlijeka
 

Postupak

Korak1

Za biskvit: Prvo miksajte snijeg od bjelanjaka. Zatim u drugoj posudi kremasto izradite žutanjke sa šećerom pa im lagano dodajte smjesu kakaa, brašna i praška za pecivo. Kuhačom ili špatulom postupno dodajte bjelanjke u dobivenu smjesu i lagano miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Pecite u kalupu za torte na 180 stupnjeva 20 minuta.

Korak2

Za ganache kreme: Ja sam radio dvije verzije kreme - crnu i bijelu. Postupak je isti - na pari otopite čokoladu. U drugoj posudi zagrijte vrhnje za šlag (ne smije kipiti), pa prelijte čokoladu. Miješajte dok se ne sjedine. Ohladite smjesu, dodajte maslac i miksajte dok ne dobijete mazivu kremu. Ako ste prije vremena (dok je smjesa još topla) dodali maslac, dobit ćete pretekuću smjesu jer se maslac otopio. Nije sve propalo, samo stavite kremu u frižider da se stisne.

Korak3

Izvadite biskvit iz kalupa i prerežite ga na pola. Vratite prvu koru u kalup i poprskajte ju smjesom mlijeka i vanilije. Prelijte prvim dijelom ganache kreme (kod mene je to bio bijeli). Stavite u frižider da se krema stisne.

Korak4

Izvadite tortu iz frižidera pa stavite na nju i drugi dio biskvita, poprskajte mlijekom i vanilijom pa prelijte drugim dijelom ganache kreme (kod mene s crnom čokoladom). Stavite u frižider da se stisne. To bi bio osnovni recept.

Korak5

Preostali dio je opcionalan - za ukrašavanje. Za bijelu glazuru otopite čokoladu, dodajte vruće vrhnje za kuhanje i ekstrakt vanilije. Pustite da se malo ohladi, ali bude tekuće. Izvadite tortu iz frižidera nešto prije nego stavljate glazuru. Bitno je da torta ne bude prehladna jer će se glazura stvrdnuti prije nego skroz pokrije tortu, ali i da glazura ne bude pretopla jer će početi topiti tortu.

Korak6

Za buttercream ostavite maslac na sobnoj temperaturi da omekani pa ga pomiješajte sa šećerom u prahu i kakaom. Dodajte par žlica mlijeka da dobijete mazivu smjesu. Ukrasite tortu pomoću vrećice za ukrašavanje.

 

Prosječna ocjena člana

(5 / 5)

5 5 1
Ocijeni ovaj recept

1 ljudi ocijenilo recept

2.708

Moglo bi vas zanimati:
  • crno bijeli choco banana muffini

    Crno-bijeli choco banana muffini

  • Palačinke u pjenici od vina

  • Vruća bijela čokolada s mentom

  • Naopake tortice s kivijem

  • Vruća čokolada s vanilijom i cimetom

Nutritivne informacije

Informacije su po porciji/komadu

  • Kalorije

    386,46 kcl
  • Bjelančevine

    4,59 gr
  • Ugljikohidrati

    21,56 gr
  • Masti

    30,94 gr

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *