Bratislavske kiflice (Bratislavské rožky)

2016-06-20
bratislavske kiflice
  • Količina : 15-ak
  • Priprema : 30m
  • Kuhanje : 20m
  • Spremno za : 2:00 h

Tragajući internetom za nekim izvornim slovačkim receptom već sam izgubio volju nailazeći non stop na gulaše (kao u Mađarkoj), knedle (kao u Češkoj), juhe (kao u Hrvatskoj), palačinke (kao bilo gdje)… Shvaćam sve više koliko su nam kuhinje u ovom području Europe slične. Ipak nakon dosta traganja, naišao sam na ove prefine kiflice.

Iako se bratislavske kiflice peku u Slovačkoj već 230 godina, njihova “renesansa” započinje tek u zadnjih 10-ak godina. EU ih je zaštitila oznakom zemljopisnog porijekla, a da bi se mogle nazivati Bratislavské rožky, kiflice moraju imati minimalno 30% masnoće u odnosu na brašno, nadjev može biti isklljučivo od maka i oraha te ga mora biti 40% u gotovom proizvodu. Isto tako, oblik mora biti u obliku slova C ukoliko se radi o orasima, a u obliku potkove ukoliko je punjenje od maka…

Ove moje su rađene s orasima, ali ovdje vam prenosim i recept za one s makom… Količine za svaki nadjev su za ukupnu količinu tijesta pa ako radite oba nadjeva, duplajte tijesto… Ili prepolovite nadjev :) 

Dobrú chuť (dobar tek)!

Sastojci

  • Tijesto (za 15 kiflica):
  • 250 gr glatkog brašna
  • pola paketića suhog kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 1,7 dcl mlijeka + malo za premaz
  • 1 žlica šećera u prahu
  • 85 gr maslaca
  • 1 žumanjak + 1 za premaz
  • limunova korica
  • Orah (za 15 kiflica):
  • 200 gr mljevenih oraha
  • 1 žličica arome vanilije
  • 3 žlice ruma
  • limunova korica
  • Mak (za 15 kiflica):
  • 200 gr mljevenog maka
  • 1 žličica arome vanilije
  • limunova korica
  • Šećerni sirup:
  • 100 gr šećera
  • 0,75 dcl vode

Postupak

Korak1

Mlijeko zagrijte da bude mlako (nikako vruće) pa odvojite 1 dcl, dodajte žličicu šećera i kvasac pa pustite da se aktivira.

Korak2

U posudu za miješanje stavite ostatak mlijeka, otopljeni (ali malo ohlađeni) maslac, šećer u prahu, limunovu koricu i žumanjak. Zatim dodajte dignuti kvasac i brašno pa zamijesite tijesto. Pustite ga sat vremena da se diže.

Korak3

Za šećerni sirup stavite šećer i vodu na vatru pa kuhajte dok se otopi.

Korak4

Oba nadjeva su količinski dovoljna za po 15 kiflica pa ako radite i jedan i drugi, potrebna vam je dupla količina tijesta (ili pola smjese za nadjev). Pomiješajte sve sastojke i nadolijevajte sirup dok ne dobijete vlažnu, ali homogenu smjesu.

Korak5

Tijesto razvaljajte i narežite na pravokutnike. Trebali biste ih dobiti oko 15 komada. Na sredinu svakog nadjeva stavite "kobasicu" nadjeva pa zarolajte. Spoj vam treba biti s donje strane. Formirajte kiflice i ostavite još 15-ak minuta da se dižu.

Korak6

Premažite ih žumanjkom pomiješanim s malo mlijeka. Pecite 20-ak minuta na 180 stupnjeva

Skini recept u PDFu

Prosječna ocjena člana

(0 / 5)

0 5 0
Ocijeni ovaj recept

0 ljudi ocijenilo recept

1.283

Moglo bi vas zanimati:
  • pulled pork vucena svinjetina

    Vučena svinjetina (pulled pork)

  • pileca korma s indijskim orasima

    Pileća korma s indijskim orasima

  • naan

    Naan

  • limoncello

    Limoncello – liker od limuna

  • marinara umak

    Marinara umak