Brza savijača s jabukama i bademima
2017-11-21- Kuhinja:ostalo
- Slijed:deserti
- Zahtjevnost:lako
-
Add to favorites

- Porcija : 6
- Priprema : 10m
- Kuhanje : 40m
- Spremno za : 50m
Ovakve voćne savijače uvijek su mi draže s lisnatim tijestom, a ne s korama za savijače… Naravno, idealno bi bilo s domaćim vučenim tijestom, ali kako i samo ime kaže, ovo je “brza” savijača… Za one večeri kad ti se jede nešto slatko… s jabukama… bademima… i cimetom ;) kao meni sinoć …
Tu je slikica kako sam ju slagao, ali vi je možete i samo zarolati. Bitno je samo da na vrhu napravite rezove da para može izaći. Isto tako, možete koristiti kruške ili neko drugo voće, kao i osrahe ili lješnjake umjesto badema… Ma zapravo, sve je ovo podložno promjenama i vašoj mašti :) Savijaču možete poslužiti sa sladoledom ili hladnom kremom od vanilije ili ovako samu, bez ikakvog dodatka :)
Sastojci
Jabuke (ili kruške) ogulite, očistite i narežite na kockice veličine cca 1/2 cm. Stavite ih na otopljeni maslac, dodajte smeđi šećer, cimet i vaniliju pa ih dinstajte 5-6 minuta da omekšaju i da se "umak" malo reducira. Ostavite da se ohlade. Ako koristite zaleđeno lisnato tijesto, pustite ga da se odmrzne na sobnoj temperaturi pa ga razvaljajte. Ako koristite ono gotovo razvaljano (kao ja), samo ga odrolajte. "Zamišljenim linijama" ga po dužini podijelite na tri dijela pa lijevi i desni razrežite u trake (kao na gornjoj slici). Pomiješajte krušne mrvice s bademima pa to raširite na srednji dio lisnatog. Preko toga posložite nadjev od jabuka (ili krušaka). Naizmjence preklapajte nadjev jednom trakicom s lijeve strane, pa jednom s desne (vidi sliku gore). Ako ste se odlučili za tradicionalno "motanje" savijače, važno je da na vrhu zarežete oštrim nožem rupice kako bi para mogla izaći van. Vrh premažite lagano razmućenim jajem (trebat će vam manje od pola) i dodatno posipajte s malo šećera koji će se onda tijekom pečenja karamelizirati. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva 30-40 minuta (dok tijesto ne porumeni i bude pečeno). Vrlo je važno unaprijed zagrijati pećnicu i staviti savijaču unutra odmah nakon što je napravite, kako tijesto ne bi popilo previše umaka i postalo gnjecavo. Nakon što se ohladi, posipajte šećerom u prahu pomiješanim s cimetom.Postupak
Korak1
Korak2
Korak3
Korak4