Brza savijača s jabukama i bademima

2017-11-21
brza savijaca s jabukama i bademima
  • Porcija : 6
  • Priprema : 10m
  • Kuhanje : 40m
  • Spremno za : 50m

Ovakve voćne savijače uvijek su mi draže s lisnatim tijestom, a ne s korama za savijače… Naravno, idealno bi bilo s domaćim vučenim tijestom, ali kako i samo ime kaže, ovo je “brza” savijača… Za one večeri kad ti se jede nešto slatko… s jabukama… bademima… i cimetom ;) kao meni sinoć … 

Tu je slikica kako sam ju slagao, ali vi je možete i samo zarolati. Bitno je samo da na vrhu napravite rezove da para može izaći. Isto tako, možete koristiti kruške ili neko drugo voće, kao i osrahe ili lješnjake umjesto badema… Ma zapravo, sve je ovo podložno promjenama i vašoj mašti :) Savijaču možete poslužiti sa sladoledom ili hladnom kremom od vanilije ili ovako samu, bez ikakvog dodatka :)

Sastojci

  • cca 275 gr lisnatog tijesta (ovisno o pakiranju)
  • 2-3 jabuke (ili kruške)
  • žlica maslaca
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 2 žličice cimeta
  • malo vanilije
  • 3-4 žlice sitno sjeckanih ili mljevenih badema
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • 1 jaje
  • šećer u prahu i cimet za posipanje

Postupak

Korak1

Jabuke (ili kruške) ogulite, očistite i narežite na kockice veličine cca 1/2 cm. Stavite ih na otopljeni maslac, dodajte smeđi šećer, cimet i vaniliju pa ih dinstajte 5-6 minuta da omekšaju i da se "umak" malo reducira. Ostavite da se ohlade.

Korak2

Ako koristite zaleđeno lisnato tijesto, pustite ga da se odmrzne na sobnoj temperaturi pa ga razvaljajte. Ako koristite ono gotovo razvaljano (kao ja), samo ga odrolajte. "Zamišljenim linijama" ga po dužini podijelite na tri dijela pa lijevi i desni razrežite u trake (kao na gornjoj slici).

Korak3

Pomiješajte krušne mrvice s bademima pa to raširite na srednji dio lisnatog. Preko toga posložite nadjev od jabuka (ili krušaka). Naizmjence preklapajte nadjev jednom trakicom s lijeve strane, pa jednom s desne (vidi sliku gore). Ako ste se odlučili za tradicionalno "motanje" savijače, važno je da na vrhu zarežete oštrim nožem rupice kako bi para mogla izaći van. Vrh premažite lagano razmućenim jajem (trebat će vam manje od pola) i dodatno posipajte s malo šećera koji će se onda tijekom pečenja karamelizirati.

Korak4

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva 30-40 minuta (dok tijesto ne porumeni i bude pečeno). Vrlo je važno unaprijed zagrijati pećnicu i staviti savijaču unutra odmah nakon što je napravite, kako tijesto ne bi popilo previše umaka i postalo gnjecavo. Nakon što se ohladi, posipajte šećerom u prahu pomiješanim s cimetom.

 

 

Prosječna ocjena člana

(5 / 5)

5 5 1
Ocijeni ovaj recept

1 ljudi ocijenilo recept

1.418

Moglo bi vas zanimati:
  • gingerbread kucica

    Gingerbread kućica

  • mousse torta s pistacijama i vanilijom

    Mousse torta s pistacijama i vanilijom

  • pasta od pistacija

    Pasta od pistacija

  • liker od aronije

    Liker od aronije (a može i od borovnica)

  • bozicni liker

    Božićni liker