Cappuccino mousse

2017-11-19
cappuccino mousse
  • Porcija : 4
  • Priprema : 20m
  • Kuhanje : 10m
  • Spremno za : 4:00 h

Čovjeku zna bit dosadno kad ga neka viroza dopadne i ne ide van iz stana dva dana. Pa je tako jedan jednostavan mousse za kavoljupce i čokoladoljupce prerastao u igranje :) Naravno, ovdje je jednostavna verzija koju možete poslužiti u normalnim čašama, šalicama ili zdjelicama.

Ako se pak odlučite samo malo poigrati, napravite jestive čokoladne šalice uz pomoć onih malenih vodenih balona. Ja sam uz sve imao i kalup za žličice pa su tako i one čokoladne ;)

Sastojci

  • Za mousse:
  • 2 žličice instant kave
  • 3-4 žlice kipuće vode
  • 100 gr tamne čokolade
  • 4 dcl vrhnja za šlag
  • 1 žlica instant cappuccina
  • malo kakaa za posipati
  • Za čokoladne šalice:
  • 100 gr tamne čokolade
  • maleni baloni

Postupak

Korak1

Instant kavu pomiješajte s par žlica kipuće vode - tek toliko da se otopi.

Korak2

1 dcl vrhnja za šlag stavite zagrijavati gotovo do vrenja pa ga maknite s vatre i prelijte preko sitno sjeckane čokolade - zapravo radite ganache. Ostavite par minuta da se čokolada malo opusti pa sve pomiješajte dok ne dobijete glatku smjesu i čokolada bude skroz otopljena. Ostavite da se malo ohladi.

Korak3

Preostalih 3 dcl vrhnja istucite u šlag pa otprilike 1/3 šlaga umiješajte u pripremljeni ganache, lagano miješajući špatulom kako bi ostalo što više zraka. Nakon toga dodajte još 1/3 i dalje lagano miješajući.

Korak4

U preostalu 1/3 šlaga dodajte instant prah za cappuccino i kratko snažno pomiješajte da se dobro rasporedi.

Korak5

Servirajte u šalicama tako da na dno stavite ovaj prvi mousse s čokoladom i kavom, a preko toga par žlica šlaga s cappuccino prahom. Posipajte s kakaom.

Korak6

Ako želite raditi šalice/zdjelice od čokolade, prvo napušite male balone. 2/3 čokolade stavite topiti u mikrovalnu ili na pari. Kad se čokolada otopi, u nju dodajte sitno sjeckanu preostalu trećinu čokolade. To je (po meni) najjednostavniji način temperiranja čokolade kako bi se ona što bolje stisnula (a da ne koristite termometre i slična čuda).

Korak7

Čokolada vam sad više ne bi trebala biti vruća, a ako je - ostavite je još malo da se ohladi (povremeno ju promiješajte). Mora biti topla, ali bliža sobnoj temperaturi. Dno balona umočite u čokoladu i podignite da se višak iscijedi. Stavite na pek papir i pustite da se skroz stvrdne. Čokolada koja će se dodatno cijediti formirat će ravno dno pa se šalice neće prevrtati.

Korak8

Nakon što se čokolada stvrdnula, škarama napravite mali mali rez pri samom vrhu balona (tamo gdje ste ga vezali) i balon će se polagano ispuhati, a vama će ostati čokoladna šalica. Ako je slučajno na dnu nastala rupica kad ste vadili balon, zakrpajte ju s malo temperirane čokolade ;)

Prosječna ocjena člana

(5 / 5)

5 5 1
Ocijeni ovaj recept

1 ljudi ocijenilo recept

101

Moglo bi vas zanimati:
  • gingerbread kucica

    Gingerbread kućica

  • mousse torta s pistacijama i vanilijom

    Mousse torta s pistacijama i vanilijom

  • pasta od pistacija

    Pasta od pistacija

  • brza savijaca s jabukama i bademima

    Brza savijača s jabukama i bademima

  • liker od aronije

    Liker od aronije (a može i od borovnica)