Chilli con carne

2017-09-17
Chilli con carne
  • Porcija : 4
  • Priprema : 10m
  • Kuhanje : 60m
  • Spremno za : 1:10 h

Kako je slučaj s gotovo svim svjetski raširenim jelima, Chilli con carne ima brojne varijacije… Stari osnovni recept ne sadrži grah, ali meni je ta verzija ipak draža pa nju isključivo koristim… Isto tako, uglavnom se koristi mljevena junetina, ali često koristim i miješano (junetina/svinjetina) meso…

Možete ga servirati uz tortilla chips, rižu ili njime možete puniti tortille i zapeći ih u bechamel umaku kojeg ste obogatili ribanim sirom (kao što sam ja radio). Dobit ćete nešto nalik na meksičke lazanje :)chilli con carne tortille

 

Sastojci

  • 500 gr mljevene junetine ili miješanog mesa
  • 2 luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 1 čili papričica ili 1-2 žličice čili praha (dozirajte ovisno o željenoj ljutini)
  • 2 žličice mljevenog kumina
  • 2 žličice mljevenog korijandera
  • 2 žlice glatkog brašna
  • 1,5 dcl crvenog vina
  • 3 dcl goveđeg temeljca (ili kocka za juhu s 3 dcl vode)
  • 1 limenka pelata rajčice (400 gr)
  • 3 žlice koncentrata rajčice
  • 1 limenka crvenog graha (400 gr)
  • 1 žlica šećera
  • 1 žličica suhog origana
  • 1 lovorov list
  • sol, papar
  • malo ulja

Postupak

Korak1

U loncu s debljim dnom (poslužit će i obični :)) na malo ulja popržite meso i sjeckani luk. Pokušajte kuhačom što je više moguće razbiti "grudice" mesa.

Korak2

Nakon 5-6 minuta dodajte sjeckanu čili papričicu ili čili prah, protisnuti češnjak, kumin i korijander. Pržite sve još 2-3 minute, posipajte brašnom i dobro pomiješajte. Umiješajte vino (dobro miješajte da od brašna nemate grudice), a nakon par minuta, kad opet zakipi, i goveđi temeljac.

Korak3

Na kraju dodajte preostale sastojke - sjeckane pelate, koncentrat rajčice, ocijeđeni grah, žlicu šećera (da ubije kiselinu rajčice), origano i lovorov list. Posolite i popaprite po želji i još jednom dobro pomiješajte. Kad zakipi, smanjite vatru, poklopite i pustite da se krčka 45 minuta. Svako toliko promiješajte da vam se ne primi na dnu.

Korak4

Nakon 45 minuta kuhanja kušajte i začinite ukoliko nešto nedostaje. Poslužite uz rižu, tortilla chips, ili punite svoje omiljene tortille s ovim nadjevom, složite u vatrostalnu posudu, prelijte bechamel umakom u kojeg ste dodali ribani sir i pecite 20ak minuta na 180 stupnjeva.

Prosječna ocjena člana

(5 / 5)

5 5 1
Ocijeni ovaj recept

1 ljudi ocijenilo recept

1.112

Moglo bi vas zanimati:
  • pulled pork vucena svinjetina

    Vučena svinjetina (pulled pork)

  • pileca korma s indijskim orasima

    Pileća korma s indijskim orasima

  • naan

    Naan

  • limoncello

    Limoncello – liker od limuna

  • marinara umak

    Marinara umak