Chowder s kukuruzom i piletinom

2016-02-27
Chowder s kukuruzom i piletinom
  • Porcija : 6
  • Priprema : 20m
  • Kuhanje : 60m
  • Spremno za : 1:20 h

Razmišljao sam kako bih preveo “chowder” na hrvatski – da li kao gustu juhu, varivo ili nešto treće… Na kraju sam odustao od prijevoda jer mi je sve to nekako bilo pogrešno. Chowder je chowder i nema tu prijevoda. Jušno jelo koje danas uglavnom pripisujemo američkoj kuhinji, iako izvorno porijeklo vuče iz Engleske, a priprema se poput juhe kojoj se pred kraj pripreme dodaje mlijeko ili vrhnje.

Sastojci

  • 50 gr maslaca
  • 1 luk
  • 1 češanj češnjaka
  • 3-4 šnite pancete
  • 1 žličica kurkume
  • malo čilija (prema ukusu)
  • 2 pileća filea
  • 1 mrkva
  • 1/2 zelene paprike
  • 1/2 crvene paprike
  • 1 stabljika celera
  • 1 limenka kukuruza (oko 300 gr)
  • 1 litra pilećeg temeljca (ili 2 kocke za juhu i litra vode)
  • 1/2 litre mlijeka
  • 2-3 žlice gustina
  • sol i papar

Postupak

Korak1

Povrće očistite i nasjeckajte na podjednake male kockice, a pancetu na trakice. Piletinu narežite na komade veličine zalogaja (oko 1 cm).

Korak2

U loncu prvo prepržite pancetu pa dodajte maslac, kurkumu, luk i čili. Zatim dodajte piletinu i popržite 5-6 minuta dok dobije boju izvana. Ubacite sve preostalo povrće i zalijte temeljcem. Pustite da zakipi pa smanjite vatru, poklopite i kuhajte 45 minuta.

Korak3

Od mlijeka odvojite otprilike 1 dcl i u njega umiješajte gustin da ne bude grudica. Preostalo mlijeko ulijte u chowder. Neprestano miješajući dodajte i gustin pomiješan s mlijekom pa kuhajte još 5-6 minuta. Začinite solju i paprom po želji.

Skini recept u PDFu

Prosječna ocjena člana

(0 / 5)

0 5 0
Ocijeni ovaj recept

0 ljudi ocijenilo recept

2.724

Moglo bi vas zanimati:
  • pulled pork vucena svinjetina

    Vučena svinjetina (pulled pork)

  • pileca korma s indijskim orasima

    Pileća korma s indijskim orasima

  • naan

    Naan

  • limoncello

    Limoncello – liker od limuna

  • marinara umak

    Marinara umak