Čokoladna dulce de leche torta

2017-10-03
cokoladna dulce de leche torta
  • Količina : kalup 24 cm
  • Priprema : 30m
  • Kuhanje : 60m
  • Spremno za : 5:00 h

Matejku i njen blog Like Chocolate sam već više puta hvalio… Moram priznati da me njezine torte oduševljavaju pa iz njezinih recepata često crpim inspiraciju kad treba napraviti iznenađenje za neki rođendan… Nije baš svaki put copy paste, sve si češće dam malo oduška pa se i poigram s nekim sastojcima, ali u svakom slučaju gotovo sve torte na mojoj kuhinji imaju bar jedan mali dio Matejkinog bloga u sebi… Stoga ni današnja nije puno drugačija…

Biskvit za ovu tortu je najsočniji kojeg sam ikad radio i vjerojatno ću ga koristiti još ponekad. Kreme su dvije – turbo čokoladna i Dulce de leche buttercream. Ovdje ću vam dati nešto jednostavniji recept s gotovim dulce de leche-om (zapravo se radi o karameliziranom mlijeku, a ja ga kao i kondenzirano mlijeko kupujem u ukrajinskom dućanu Boršč) kojeg sam samo pomiješao s omekšalim maslacem, a ako ga želite sami napraviti, možete pratiti Matejkin recept :) Kako ukrasiti tortu?… Hoće li to biti još slatkiša kao kod mene ili ćete ostaviti jednostavnu varijantu samo premazanu kremom, prepuštam vama… 

Inače, kad radite torte nekome na poklon, najčešće izostane dobra fotografija presjeka… Ali samo za malu ilustraciju, on izgleda ovako…

I još jedna sitnica, tijekom pečenja biskvit dosta nabubri i ako želite pravilnu ravnu tortu taj višak morate odrezati. Matejka je od njega napravila kuglice, a ja sam uz višak biskvita sačuvao i malo od svake kreme pa sam napravio ove teglice :) Recept je jednostavan – malo mrvljenog biskvita na dno, dulce de leche krema, još malo mrvljenog biskvita, i na kraju čokoladna krema i poneki fini listić (melisa ili menta)…

Sastojci

  • Kakao biskvit:
  • 130 gr kakaa
  • 300 gr glatkog brašna
  • 450 gr šećera
  • 2 žličice sode bikarbone
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 4 jaja
  • 2,5 dcl mlaćenice (ili 2,5 dcl mlijeka u kojeg ste umiješali žličicu limunovog soka)
  • 2,5 dcl tople vode
  • 5 žlica ulja
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • Čokoladna krema:
  • 5,25 dcl mlijeka
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 3 žumanjka
  • 150 gr šećera
  • 50 gr gustina
  • 300 gr tamne kvalitetne čokolade
  • 4 dcl vrhnja za šlag
  • 6 listova želatine
  • Dulce de leche buttercream:
  • 1 limenka (395 gr) ducle de leche
  • 215 gr omekšalog maslaca
  • I još:
  • 1 limenka (395 gr) ducle de leche
  • puno slatkiša - praline, keksi, kuglice, čokolada

Postupak

Korak1

Krećemo od biskvita. Kalup za tortu premažite maslacom, a dno obložite pek papirom. Pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva.

Korak2

U velikoj posudi pjenjačom dobro pomiješajte kakao, brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i šećer. Zatim dodajte jaja i ostale tekuće sastojke pa sve dobro sjedinite (ako koristite mikser, neka bude na najmanjoj brzini). Prebacite smjesu u pripremljeni kalup i pecite oko 45-50 minuta. Provjerite čačkalicom da li je dovoljno pečen, jer ovisno o kalupu vrijeme pečenja može potrajati i do sat vremena. Pustite ga da se ohladi.

Korak3

Zatim je na redu čokoladna krema. Mlijeko i vaniliju stavite na vatru i pričekajte da mlijeko zakipi. U međuvremenu dobro izmiksajte žumanjke sa šećerom i gustinom.

Korak4

Kad mlijeko zakipi, maknite ga s vatre pa u mješavinu žumanjaka, šećera i gustina dodajte otprilike pola mlijeka konstantno miješajući da ne dobijete kajganu od jaja. Prebacite sve u onu polovicu vrućeg mlijeka (i dalje miješate) pa kuhajte par minuta na laganoj vatri dok se krema ne zgusne (miješate, miješate).

Korak5

Kad je krema kuhana (tekstura pudinga), u nju ubacite omekšalu želatinu (koju ste naravno namočili u vodi) i miješajte dok se ona skroz ne otopi. Sad u smjesu dodajte sitno natrganu ili sjeckanu čokoladu i miješajte dok se i ona ne otopi. Prebacite u zdjelu i pokriijte prozirnom folijom (priljubite ju skroz uz kremu kako se ne bi stvorila korica). Skroz ohladite.

Korak6

Ohlađenu kremu izmiksajte. Posebno izmiksajte šlag pa dodajte čokoladnoj kremi. Sve još kratko izmiksajte i još malo ohladite.

Korak7

Za dulde de leche buttercream prvo pjenasto izmiksajte maslac sobne temperature, a zatim mu dodajte jednu (od dvije) limenku dulce de leche-a. Sve izmiksajte i stavite kratko da se hladi.

Korak8

Slaganje torte - prvo odrežite "brežuljak" na vrhu biskvita kako bi dobili ravnu površinu. Njega možete iskoristiti za neku drugu slasticu kao što sam već gore naveo. Biskvit prerežite na tri dijela, s tim da onaj koji je tijekom pečenja bio na dnu tijekom slaganja torte stavite na vrh kako bi bila što ravnija.

Korak9

Prvi sloj biskvita premažite s otprilike 1/4 pripremljene čokoladne kreme. Stavite srednji dio biskvita. Njega premažite s onom jednom preostalom limenkom dulce de leche-a. Zatim na to dodajte dulce de leche buttercream. Prekrijte sa zadnjim dijelom biskvita i premažite vrh i bočne stranice slojem čokoladne kreme. Ako vidite da vam se tijekom mazanja bočnih stranica biskvit mrvi, prvo nanesite samo jedan tanji sloj, pa tortu ohladite i tek onda ukrašavajte s ostatkom kreme.

Korak10

I na kraju ukrasite po želji. Tortu ohladite još barem dva-tri sata kako bi se kreme stegnule.

Prosječna ocjena člana

(5 / 5)

5 5 1
Ocijeni ovaj recept

1 ljudi ocijenilo recept

1.221

Moglo bi vas zanimati:
  • kremsnite

    Kremšnite na moj način (verzija 1)

  • crno bijeli choco banana muffini

    Crno-bijeli choco banana muffini

  • Palačinke u pjenici od vina

  • Vruća bijela čokolada s mentom

  • Naopake tortice s kivijem