Čokoladna lješnjak torta

2017-10-17
cokoladna ljesnjak torta
  • Količina : kalup 24 cm
  • Priprema : 30m
  • Kuhanje : 60m
  • Spremno za : 5:00 h

Sebi sam za rođendan odlučio napraviti ovu tortu s dvije vrste čokolade i tostiranim sjeckanim lješnjacima. Vrlo je slična prethodnoj čokoladnoj dulce de leche torti samo bez dulce de lechea :)

Biskvit je isti, čokoladna krema je ista, dodana je i krema od bijele čokolade po istom receptu. I na kraju sve obogaćeno aromatičnim lješnjacima. Iako obično imam problema s lovljenjem presjeka na tortama (jer nestanu brzo), ovaj put sam imao više sreće :)

Sastojci

  • Kakao biskvit:
  • 130 gr kakaa
  • 300 gr glatkog brašna
  • 450 gr šećera
  • 2 žličice sode bikarbone
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1 žličica soli
  • 4 jaja
  • 2,5 dcl mlaćenice (ili 2,5 dcl mlijeka u kojeg ste umiješali žličicu limunovog soka)
  • 2,5 dcl tople vode
  • 5 žlica ulja
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • Čokoladna krema:
  • 3,5 dcl mlijeka
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 2 žumanjka
  • 100 gr šećera
  • 35 gr gustina
  • 200 gr tamne kvalitetne čokolade
  • 2 dcl vrhnja za šlag
  • 4 lista želatine
  • Bijela čokoladna krema:
  • 3,5 dcl mlijeka
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 2 žumanjka
  • 100 gr šećera
  • 35 gr gustina
  • 200 gr bijele čokolade
  • 2 dcl vrhnja za šlag
  • 4 lista želatine
  • Čokoladni preljev:
  • 1,5 dcl vode
  • 100 gr šećera
  • par kapi arome vanilije
  • prstohvat soli
  • 50 gr kakaa
  • I još:
  • 150 gr lješnjaka

Postupak

Korak1

Kalup za tortu premažite maslacem, a dno obložite pek papirom. Pećnicu zagrijte na 170 stupnjeva.

Korak2

U velikoj posudi pjenjačom dobro pomiješajte kakao, brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i šećer. Zatim dodajte jaja i ostale tekuće sastojke pa sve dobro sjedinite (ako koristite mikser, neka bude na najmanjoj brzini). Prebacite smjesu u pripremljeni kalup i pecite oko 45-50 minuta. Provjerite čačkalicom da li je dovoljno pečen, jer ovisno o kalupu vrijeme pečenja može potrajati i do sat vremena. Pustite ga da se ohladi.

Korak3

U međuvremenu napravite kreme. Obje radite na identičan način samo u jednoj verziji ide tamna, a u drugoj bijela čokolada, tako da nema smisla ponavljati isti proces u receptu dva puta :)

Korak4

Mlijeko i vaniliju stavite na vatru i pričekajte da mlijeko zakipi. U međuvremenu dobro izmiksajte žumanjke sa šećerom i gustinom. Kad mlijeko zakipi, maknite ga s vatre pa u mješavinu žumanjaka, šećera i gustina dodajte otprilike pola mlijeka konstantno miješajući da ne dobijete kajganu od jaja. Prebacite sve u onu polovicu vrućeg mlijeka (i dalje miješate) pa kuhajte par minuta na laganoj vatri dok se krema ne zgusne (miješate, miješate).

Korak5

Kad je krema kuhana (tekstura pudinga), u nju ubacite omekšalu želatinu (koju ste naravno namočili u vodi) i miješajte dok se ona skroz ne otopi. Sad u smjesu dodajte sitno natrganu ili sjeckanu čokoladu i miješajte dok se i ona ne otopi. Prebacite u zdjelu i pokriijte prozirnom folijom (priljubite ju skroz uz kremu kako se ne bi stvorila korica). Skroz ohladite.

Korak6

Ohlađenu kremu izmiksajte. Posebno izmiksajte šlag pa dodajte čokoladnoj kremi. Sve još kratko izmiksajte i još malo ohladite. Kao što sam već i napisao, sve isto ponovite i za kremu od bijele čokolade.

Korak7

Za čokoladni preljev stavite šećer, vodu, vaniliju i prstohvat soli na vatru. Kad počne kipiti, dodajte malo pomalo kakao, konstantno miješajući. Kuhajte tako 4-5 minuta pa ostavite da se hladi (u procesu hlađenja će se i zgusnuti).

Korak8

Lješnjake stavite u tavicu s malom žličicom neutralnog ulja i tostirajte na srednjoj vatri 4-5 minuta konstantno ih okrećući da ne zagore. Druga opcija je da ih stavite u pećnicu na 180 stupnjeva oko 5-6 minuta, zatim ih protresete i pomiješate te tostirate još 3-4 minute. Nakon što su gotovi zamotajte ih u kuhinjsku krpu i dobro protrljajte kako bi skinuli što više kožice. Na kraju ih sitno nasjeckajte.

Korak9

Slaganje torte - prvo odrežite "brežuljak" na vrhu biskvita kako bi dobili ravnu površinu. Njega možete iskoristiti za neku drugu slasticu. Biskvit prerežite na 2 dijela, s tim da onaj koji je tijekom pečenja bio na dnu tijekom slaganja torte stavite na vrh kako bi bila što ravnija.

Korak10

Na prvi biskvit stavite nešto više od pola tamne čokoladne kreme. Poravnajte pa posipajte s otprilike 1/3 sjeckanih lješnjaka te ravnomjerno prelijte s čokoladnim umakom (nemojte pretjerati, samo tanki sloj). Preko toga nanesite nešto više od pola bijele kreme (najlakše je vrećicom za ukrašavanje) pa prekrijte biskvitom. Sve stavite u frižider da se ohladi.

Korak11

Zatim ukrasite po želji. Ja sam cijelu površinu torte prekrio kremom od bijele čokolade i posipao ostatkom lješnjaka i onda ukrašavao dodatno s kremom od crne čokolade. Izbor je vaš :)

Prosječna ocjena člana

(5 / 5)

5 5 1
Ocijeni ovaj recept

1 ljudi ocijenilo recept

591

Moglo bi vas zanimati:
  • kremsnite

    Kremšnite na moj način (verzija 1)

  • crno bijeli choco banana muffini

    Crno-bijeli choco banana muffini

  • Palačinke u pjenici od vina

  • Vruća bijela čokolada s mentom

  • Naopake tortice s kivijem