Čokoladna torta bez brašna

2017-10-09
cokoladna torta bez brasna
  • Količina : kalup 18-20 cm
  • Priprema : 20m
  • Kuhanje : 30m
  • Spremno za : 5:00 h

Za nekolicinu ljudi oko mene koji ne smiju brašno, ali i za one koje ne znam, a dobro će im doći ovakav recept – slijedi bezglutenska čokoladna bomba. Nažalost, nemam ni jedne fotke kako torta izgleda iz presjeka, sorry. Prebrzo je nestajala, ali radit će se sigurno još koji put pa ću nadoknaditi.

Isto tako, za ljubitelje (ili one kojima je to život namijenio) bezglutenskih recepata, ovdje možete pogledati i recept za još jednu verziju (nešto sočniju i kremastiju) bezglutenske čoko torte

Sastojci

  • Podloga:
  • 175 gr tamne čokolade
  • 110 gr maslaca
  • 200 gr šećera
  • 3 jaja
  • 60 gr kakaa
  • 2 žlice instant kave
  • Ganache:
  • 225 gr tamne čokolade
  • 2 dcl vrhnja za šlag

Postupak

Korak1

Pećnicu zagrijte na 190 stupnjeva. Kalup promjera 18-20 cm premažite maslacem po dnu i stranicama pa na dno još stavite pek papir i još malo premažite. Ovo je važno jer će vam se torta inače jako zalijepiti na dno i nećete je moći odvojiti.

Korak2

Maslac i čokoladu otopite u mikrovalnoj ili na pari. Ako grijete u mikrovalnoj, stavite prvo na minutu pa izvadite i miješajte kako bi se sastojci povezali. Ako je potrebno, vratite u mikrovalnu i zagrijavajte dodatnih pola minute pa opet miješajte.

Korak3

Otopljenoj smjesi maslaca i čokolade dodajte šećer i pomiješajte. Dodajte jedno po jedno jaje, dobro miješajući smjesu prije dodavanja svakog novog jaja. Na kraju u smjesu prosijte kakao i po želji instant kavu. Sve još jednom pomiješajte da se sjedini pa ulijte u kalup i pecite 25 minuta do pola sata. Izvadite tortu iz pećnice i ohladite 10-ak minuta.

Korak4

Za to vrijeme pripremite ganache. Čokoladu sitno natrgajte ili narežite. Vrhnje za šlag zagrijavajte gotovo do vrenja (pazite da ne zakipi) pa prelijte preko čokolade i miješajte dok se čokolada ne otopi.

Korak5

Nožem prođite između torte i kalupa kako bi ju odvojili. Zatim skinite stranice kalupa, a tortu okrenite na neki tanjur i odlijepite pek papir s dna. Prebacite opet sve na podlogu da dio koji je bio na dnu tijekom pečenja, opet bude na dnu. Bočne stranice kalupa operite i osušite pa opet vratite oko torte. Ulijte ganache i ohladite prvo na sobnu temperaturu pa onda bar 3-4 sata u frižideru.

Korak6

Tortu režite oštrim toplim nožem. Poslužite uz šlag i po želji umak od maline kako bi uravnotežilo jačinu torte.

Prosječna ocjena člana

(5 / 5)

5 5 1
Ocijeni ovaj recept

1 ljudi ocijenilo recept

391

Moglo bi vas zanimati:
  • kremsnite

    Kremšnite na moj način (verzija 1)

  • crno bijeli choco banana muffini

    Crno-bijeli choco banana muffini

  • Palačinke u pjenici od vina

  • Vruća bijela čokolada s mentom

  • Naopake tortice s kivijem