Focaccia

2017-05-21
  • Količina : cca 30 x 30 cm
  • Priprema : 20m
  • Kuhanje : 20m
  • Spremno za : 2:00 h

Ovu divnu talijansku pogaču probao sam u raznim varijantama. S pršutom i rukolom, ružmarinom, sirom, rajčicama, paprikom… Kao i kod pizze, jedina granica u okusima je vaša mašta… Ovdje donosim osnovni recept te još dvije verzije okusa…

Sastojci

  • Osnovni recept:
  • 325 ml mlake vode
  • 7 gr suhog kvasca
  • žličica šećera
  • 500 gr glatkog brašna (idealno "00" za pizze i focaccie)
  • žličica soli
  • maslinovo ulje
  • malo palente
  • krupna sol
  • Ideje za dodatke:
  • mozzarella, cherry rajčice, bosiljak
  • parmezam, ružmarin

Postupak

Korak1

Kvasac promiješati s mlakom vodom i žličicom šećera pa ostaviti 10-ak minuta da se aktivira.

Korak2

Brašnu dodati sol, 3 žlice maslinovog ulja i vodu s kvascem. Mijesiti 10-ak minuta pa staviti u lagano nauljenu posudu koju prekrijte vlažnom kuhinjskom krpom kako bi se stvorilo vlažno okruženje i da se tijesto bolje digne. Neka se diže 45 minuta.

Korak3

Lim za pečenje posipajte s malo palente. Kad se tijesto diglo prebacite ga na lim i stanjite ga i razvucite rukama. Prstima napravite udubine na vrhu i dosta obilno prelijte maslinovim uljem. Posipajte s krupnom soli i ostavite pokriveno vlažnom krpom još 15-20 minuta. Prije tog zadnjeg "odmaranja" vrijeme je da stavite i ostale sastojke ako želite.

Korak4

Pecite na 200 stupnjeva 20-25 minuta. Čim je pečena prelijte s još nekoliko žlica maslinovog ulja i pustite da ga upije.

Prosječna ocjena člana

(0 / 5)

0 5 0
Ocijeni ovaj recept

0 ljudi ocijenilo recept

1.379

Moglo bi vas zanimati:
  • pulled pork vucena svinjetina

    Vučena svinjetina (pulled pork)

  • pileca korma s indijskim orasima

    Pileća korma s indijskim orasima

  • naan

    Naan

  • limoncello

    Limoncello – liker od limuna

  • marinara umak

    Marinara umak