Frangipane pita sa smokvama

2017-09-19
Frangipane pita sa smokvama
  • Količina : kalup 24 cm
  • Priprema : 20m
  • Kuhanje : 30m
  • Spremno za : 2:00 h

Ljeto je već prošlo i svježe smokve idu svome kraju pa je red da im odam počast u vidu ovog prefinog deserta. Recept je posuđen od Darka koji na svojoj web kuharici objavljuje prekrasne fotke još boljih jela… Ima tu svega, od tradicionalnog do modernog i siguran sam da će se za svakog od vas pronaći nešto :)

Ali vratimo se na recept… Iako na prvu djeluje kompliciran, zapravo nije. U to ćete se i sami uvjeriti ako ga probate napraviti.

Frangipane pita sa smokvama

Sastojci

  • Za tijesto:
  • 200 gr oštrog brašna
  • 90 gr šećera
  • 110 gr hladnog maslaca
  • 2 žutanjka
  • 1 žličica ekstrakta vanilije ili vanilin šećer
  • 2 jušne žlice hladne vode
  • prstohvat soli
  • Za frangipane:
  • 100 gr badema
  • 60 gr šećera
  • 2 bjelanjka
  • 50 gr maslaca
  • I još naravno:
  • 10-15 svježih smokvi

Postupak

Korak1

Pomiješajte brašno, šećer i sol pa dodajte kockice hladnog maslaca. Lagano pomiješajtepa lagano prstima utrljajte maslac u brašno i šećer. Kad dobijete teksturu poput krušnih mrvica dodajte žumanjke, vaniliju i 2 žlice hladne vode.

Korak2

Zamijesite tijesto, ali samo toliko da se sve sjedini. Nemojte pretjerati kako bi vam tijesto kasnije bilo čim prhkije. Zamotajte tijesto u plastičnu foliju i ostavite u frižider na sat vremena.

Korak3

Dok se tijesto hladi, napravite frangipane nadjev i to tako da u blenderu (na puls modu) isjeckate bademe, šećer i maslac. Kad su bademi usitnjeni dodajte i 2 bjelanjka pa još izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Narežite i smokve na četvrtine ili osmine (ovisi o veličini).

Korak4

Ohlađeno tijesto razvaljajte na podlozi koju ste posipali brašnom. Prebacite u kalup za pite pa dno premažite frangipanom. Na njega posložite smokve i pecite na 200 stupnjeva oko 30 minuta. Pećnice neki put znaju biti malo svojeglave pa s vremena na vrijeme bacite oko. Gotovo je kad tijesto dobije lijepu zlatno-smeđu boju.

Korak5

I najgori dio, pričekajte barem nekoliko minuta da se malo ohladi :)

Prosječna ocjena člana

(5 / 5)

5 5 4
Ocijeni ovaj recept

4 ljudi ocijenilo recept

959

Moglo bi vas zanimati:
  • kremsnite

    Kremšnite na moj način (verzija 1)

  • fittata

    Frittata iz pećnice

  • crno bijeli choco banana muffini

    Crno-bijeli choco banana muffini

  • Palačinke u pjenici od vina

  • Vruća bijela čokolada s mentom