Galette s borovnicama i vanilijom

2015-07-12
galette borovnica vanilija
  • Količina : 6
  • Priprema : 15m
  • Kuhanje : 35m
  • Spremno za : 2:00 h

Teško je odoljeti ovim poslasticama, pa sam tako napravio i četvrtu verziju galetta – s borovnicama i vanilijom. I moram priznati da su mi nakon prethodnih verzija s nektarinama, jabuka/cimet i kruška/đumbir, ove definitivno favorit. Inače, kod ovih mojih galetta je super što za sve njih koristite isto tijesto, a kako od ove mjere tijesta dobijete šest galetta, možete se poigrati i napraviti više različitih, samo prilagodite količinu voća za punjenje.

Sastojci

  • Za tijesto:

  • 170 gr (1 i 1/4 cup) glatkog brašna
  • 1,5 žlica šećera
  • prstohvat soli
  • 115 gr (1/2 cup) hladnog maslaca
  • 1 žumanjak
  • 0,3-0,5 dcl (1/8-1/4 cup) ledene vode
  • malo vanilije ili vanilin šećer
  • Za nadjev:

  • džem od borovnice
  • 250 gr svježih borovnica
  • 2 paketića vanilin šećera
  • 1 žlica šećera

Postupak

Korak1

Pomiješajte brašno, šećer i prstohvat soli u većoj zdjeli. Dodajte komadiće ohlađenog (može čak i zaleđenog) maslaca pa prstima lagano umješavajte maslac u brašno. Budite nježni, trebate dobiti teksturu poput krušnih mrvica.

Korak2

Dodajte žumanjak i vaniliju i dvije žlice ledene vode. Pomiješajte sve vilicom. Dodajte još žlicu-dvije vode i opet promiješajte. Dodavajte vodu, žlicu po žlicu i između miješajte sve dok se tijesto ne počne formirati. Vjerojatno vam neće trebati više od 0,3 dcl. Tijesto zamotajte u prijanjajuću foliju i stavite u frižider na sat vremena.

Korak3

Tijesto izvadite iz frižidera i narežite na 6 podjednakih dijelova. Svaki dio posipajte brašnom, napravite oblik diska i tanko razvaljajte. Premjestite na lim za pečenje (na pek papir) pa sredinu svakog premažite s džemom od borovnice, ostavljajući cca 2 cm ruba slobodno. Na džem stavite svježe borovnice. Rub presavinite prema unutra, posipajte šećerom i vanilin šećerom i pecite 35-45 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva.

Skini recept u PDFu

Prosječna ocjena člana

(0 / 5)

0 5 0
Ocijeni ovaj recept

0 ljudi ocijenilo recept

1.426

Moglo bi vas zanimati:
  • pulled pork vucena svinjetina

    Vučena svinjetina (pulled pork)

  • pileca korma s indijskim orasima

    Pileća korma s indijskim orasima

  • naan

    Naan

  • limoncello

    Limoncello – liker od limuna

  • marinara umak

    Marinara umak

Nutritivne informacije

Informacije su po porciji/komadu

  • Kalorije

    342 kcl
  • Bjelančevine

    4 gr
  • Ugljikohidrati

    46 gr
  • Masti

    17 gr