Galette s jabukama i cimetom

2015-07-12
galette jabuka cimet
  • Količina : 6
  • Priprema : 15m
  • Kuhanje : 35m
  • Spremno za : 2:00 h

Neću vam puno ponavljati priču o galettama jer sam o tome već dosta pisao u verziji s nektarinama. Recept za tijesto je isti, a nadjev je ovaj puta tradicionalni i dobro nam poznati – jabuka/cimet… Uživajte :)

Sastojci

  • Za tijesto:

  • 170 gr (1 i 1/4 cup) glatkog brašna
  • 1,5 žlica šećera
  • prstohvat soli
  • 115 gr (1/2 cup) hladnog maslaca
  • 1 žumanjak
  • 0,3-0,5 dcl (1/8-1/4 cup) ledene vode
  • malo vanilije ili vanilin šećer
  • Za nadjev:

  • 5-6 jabuka
  • sok 1/2 limuna
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 1 žlica gustina
  • 1 žličica cimeta

Postupak

Korak1

Pomiješajte brašno, šećer i prstohvat soli u većoj zdjeli. Dodajte komadiće ohlađenog (može čak i zaleđenog) maslaca pa prstima lagano umješavajte maslac u brašno. Budite nježni, trebate dobiti teksturu poput krušnih mrvica.

Korak2

Dodajte žumanjak i vaniliju i dvije žlice ledene vode. Pomiješajte sve vilicom. Dodajte još žlicu-dvije vode i opet promiješajte. Dodavajte vodu, žlicu po žlicu i između miješajte sve dok se tijesto ne počne formirati. Vjerojatno vam neće trebati više od 0,3 dcl.

Korak3

Tijesto zamotajte u prijanjajuću foliju i stavite u frižider na sat vremena. U međuvremenu ogulite i očistite jabuke pa ih narežite na manje ploškice. Prelijte limunovim sokom i dodajte mješavinu gustina, smeđeg šećera i cimeta pa sve dobro pomiješajte.

Korak4

Tijesto izvadite iz frižidera i narežite na 6 podjednakih dijelova. Svaki dio posipajte brašnom, napravite oblik diska i tanko razvaljajte. Premjestite na lim za pečenje (na pek papir) i punite nadjevom, ostavljajući cca 2 cm ruba slobodno. Rub presavinite prema unutra, posipajte šećerom i pecite 35-45 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 175 stupnjeva.

Skini recept u PDFu

Prosječna ocjena člana

(0 / 5)

0 5 0
Ocijeni ovaj recept

0 ljudi ocijenilo recept

1.394

Moglo bi vas zanimati:
  • pulled pork vucena svinjetina

    Vučena svinjetina (pulled pork)

  • pileca korma s indijskim orasima

    Pileća korma s indijskim orasima

  • naan

    Naan

  • limoncello

    Limoncello – liker od limuna

  • marinara umak

    Marinara umak

Nutritivne informacije

Informacije su po porciji/komadu

  • Kalorije

    333 kcl
  • Bjelančevine

    4 gr
  • Ugljikohidrati

    44 gr
  • Masti

    17 gr